Kézdiszentlélek: emlékezés az elhunyt – vagy meglincselt – motorosra

Egy éve történt az a máig számos elemében homályos eset, amikor a székelyföldi településen – egyesek szerint lincselés következtében – életét vesztette egy motoros.
Hirdetés

Rendkívüli rendőri és csendőri felügyelet mellett mintegy ezerötszázan – székelyföldi motorosok és helybeliek – rótták le kegyeletüket vasárnap délután a ma egy évvel ezelőtt elhunyt szovátai Sebestyén Attila emlékére állított két kopjafánál. A megemlékezés helyszínére mintegy félezer motoros érkezett.

Az első kopjafát különösebb hírverés nélkül 2014. november 30-án a Flagellum Dei MC Székelyföld és a K. M. B. MC Székelyföld motorosklub állította a kézdiszentléleki faluvégen augusztus 10-én közúti balesetben elhunyt – a motorosok szerint meglincselt –, 37 éves szovátai Sebestyén Attila emlékére.

A megemlékezésen jelen volt Sebestyén Attila édesanyja és nagybátyja, kisfia és özvegye. Attila édesanyja arra kérte a Székely Helyőrség jelen levő tagjait, hogy néha egy szál virágot vigyenek az emlékhelyre, mivel ő túl messze lakik, ezért nem tud rendszeresen eljönni Kézdiszentlélekre. A második kopjafát szintén a Székely Helyőrség állította fel szombaton, azt Fábián Levente helybeli fafaragó készítette.

A kopjafáknál Pál Ferenc kézdiszentléleki római katolikus plébános emlékezett az elhunytra, az egy évvel ezelőtt történt tragédiára. Nemcsak tisztelgünk az elhunyt emléke előtt – hangsúlyozta a község lelkésze –, hanem arra is emlékezünk és emlékeztetnünk kell, hogy hasonló tragédiák ne ismétlődjenek meg, majd szertartást végzett az elhunyt lelki üdvösségéért. Ezt követően a motorosok és a Székely Nemzeti Tanács képviselői megkoszorúzták az emlékjeleket. A magyar és a székely himnusz eléneklése után a tömeg rendben elvonult, semmiféle rendbontás nem történt.

A megemlékezés után a jelen levő Pál Tamás, az egy évvel ezelőtt ugyan¬itt megkéselt szovátai motoros a Háromszék azt válaszolta, véleménye szerint Sebestyén Attila esetében az igazságszolgáltatás csak részben történt meg, hiszen az eseménysorozat után csupán egyetlen személyt találtak bűnösnek és ítéltek el három és fél évre, holott a lincselést nem egyedül követte el. „Ez és a tehetetlenség nagyon bosszantó, én még mindig várom, hogy kiderüljön az igazság, illetve az, hogy kik az igazi felelősök az egy évvel ezelőtt történtekért” – mondotta Pál Tamás.

Hirdetés

Mint arról beszámoltunk, az egy évvel ezelőtti eset nagy port vert fel, hiszen a helyi roma közösség tagjait vádolták meg az elhunyt motoros meggyilkolásával.

Kép: Iochom István/Háromszék

Hirdetés