Tüntetés a marosvásárhelyi Azomureş vegyi kombinát ellen

A polgári türelemnek is van határa. A civilek nekimennek a marosvásárhelyi megaszennyező kombinátnak. Békésen, persze!
Hirdetés

Igazi premierre készül Marosvásárhely civil társadalma, vagy legalábbis egy része. A Stop Azo civil közösség tüntetésre hívja Marosvásárhely lakóit, augusztus 13-án, csütörtökön délután öt és hét óra között, a vásárhelyi prefektúra épülete elé.

Az ok: az Azomures vegyi kombinát által okozott ismételt környezetszennyezés. A civilek szerint eddig volt, ahogy volt, ám a dolgok nem mehetnek így tovább!

A vásárhelyi polgármesteri hivatalnál bejegyzett tüntetés szervezőinek követelései:

1. A kombinát által előidézett szennyezés megszüntetése.

2. Az Alkotmány 35. cikkelyének tiszteletben tartása, miszerint az állampolgároknak joguk van az egészséges környezethez.

3. Vizsgálat a Környezetvédelmi Őrség és a Környezetvédelmi Hivatal ellen, a következő vádpontokban: gondatlanság és hivatali visszaélés.

Hirdetés

A tüntetés idejére a szervezők egyszer használatos orvosi maszkokat osztanak ki a résztvevők között, a tiltakozás látható jelképeként, továbbá banner-alapanyagot és festéket is bocsátnak a tüntetők rendelkezésére.

Külön felhívják az esetleg politikai érdekből az eseményre rácuppanó politikusok figyelmét, ne tegyék. Ez nem politikai tőkelelőhely. Ez civil ügy.

A felhívás amúgy két nyelven, románul és magyarul jelent meg a Facebookon. Kár, hogy a magyar nyelvű szöveget nem ellenőrizte senki. Pedig a hírek szerint van elég magyar Marosvásárhelyen.

Hirdetés