Kinyírják a „restaurálással” az erdélyi műemlékeket

Pocsék alapanyagokkal dolgoznak, de legalább szakszerűtlenül.
Hirdetés

A The Telegraph brit napilap újságírói azzal vádolják a román adminisztrációt, hogy az erdélyi templomok, kastélyok és várak eredeti építészeti stílusát tönkre tették az úgynevezett felújításokkal, amelyek az európai adófizetők 100 millió eurójába kerültek.

Az angol újságírók első példának a vasárnap részben átadott, lenyűgöző máriaradnai ferences rendházat és bazilikát hozzák fel, amelynek a felújítási költségei több mint 10 millió euróra emelkednek, ami Romániában a legnagyobb egyházi beruházás. Luke Dale-Harris cikkíró szerint azzal együtt, hogy a restaurálás során meg kellett volna tartani a gyönyörű barokk stílust,

a bazilika most úgy néz ki, mint egy rendezetlen területre épült Disney-kastély.

A kolostor körül törött kő- és cseréprakások hevernek, miközben más építőanyagokat vélhetően Németországban adtak el. Betontömbök helyettesítik az eredeti követ, miközben a kolostor tetején piros ipari cserepek csillognak, egy multinacionális német nagyvállalat névjegyével.

A brit lapban megjelent írás értelmében a máriaradnai egy azon több tucatnyi középkori erdélyi templom, kastély, illetve vár közül, amelyeket az utóbbi öt évben „brutálisan” újítottak fel több mint 100 millió euró ráfordítással, ami az EU Regionális Fejlesztési Programjától származik. Szinte minden esetben megtartották a „modellt”: az eredeti építőanyagokat az emlékművekről egyszerűen leszedték, és helyi ipari termékekkel helyettesítették.

Ráadásul a munkások mindenhol fiatalok, rosszul fizetettek, tapasztalatlanok. A 13. században épült dévai várnál a munkásokat egy börtönből hozták, és restaurálási munkára kényszerítették őket. Időközben

a pénz a helyi adminisztráció képviselői, illetve a barátaik által vezetett vállalatok között közlekedik

Hirdetés

– tárják fel a The Telegraph újságírói. Eddig az EU pénzeket 18 templomba fektették, további 12 felújítás alatt áll.

„Az itt tapasztaltak rettenetes keverékét képezik a korrupciónak és e projektekre az Európai Uniótól való minél több pénzszerzési törekvésnek. Azt jelenti, senkit nem érdekel, hogyan néznek ki az emlékművek, és mit tesznek tönkre, csak az, hogy mennyi pénzt szerezhetnek maguknak és a barátaik cégeinek” – nyilatkozta Hans Hedrich, a Neuer Weg világörökség megőrzésére létrehozott civil szervezet társalapítója.

Egy nemrégiben közzé tett üzenetében maga Károly herceg is elégedetlenségének adott hangot aközép-erdélyi szász településeken egyre gyakrabban látható, rikító színű ipari kerámiacserepek miatt.
 

Hirdetés