Nem csak gyalázzák, restaurálják is a magyar szobrokat

Például Nagyváradon, ahol Szacsvay Imre, az Országgyűlés mártír jegyzője szobrát újítják fel.
Hirdetés

Megkezdődött Nagyváradon a Szacsvay Imre mártír jegyzőt ábrázoló szobor restaurálása. A munkálatokat Kolozsi Tibor szobrászművész és csapata végzi. A szobor tisztítása során olyan repedések kerültek elő, amelyeket még annak idején kigitteltek.

„Kikapartuk a gittelést, és megpróbáljuk hegeszteni a repedéseket. Így stabilabb lesz, az eső sem folyhat be a szoborba, és a felszíne is egyenletes lesz. Régen erre a technikára nem volt lehetőség, csak csavaroztak, ólommal forrasztottak, ha szükség volt a restaurálásra” – mondta el a helyszínen az Erdon.ro-nak Kolozsi Tibor.

A repedések hegesztése ezen a héten befejeződhet. Ezt követően a hegesztett részeket le kell csiszolni, amely munkafolyamat során előkerül a bronz eredeti színe, ezeket a részeket viszont vissza kell patinázni, egységesíteni kell a szobor színével. Ez után a szakemberek konzerválják a felületet egy réteg viasszal, majd ha elkészült, beburkolják a szobrot, hogy a talapzat felújítása közben ne sérüljön, ne porosodjon.

A süttői mészkőből készült talapzat restaurálásához közel egy köbméter mészkőre lesz szükség, az alapanyagot már megrendelték.

Margó Ede alkotását, a Szacsvay-szobrot 1907-ben leplezték le a váradi Ezredévi Emléktéren. 1937 júniusában a román hatóságok eltávolították a szobrot, viszont a második bécsi döntés után, 1942. május 5-én ismét felállították régi helyére.
 

Hirdetés