Abszurd bírság a szentgyörgyi strandnak

A kilencvenes évek viszonyaira vonatkozó rendelet betartását kér számon a fogyasztóvédelem.
Hirdetés

Ismét hallatott magáról Mircea Diacon, a Kovászna megyei Fogyasztóvédelmi Hivatal vezetője, aki annak idején a székely ízek ellen intézett kirohanást.

Ezúttal a sepsiszentgyörgyi strandot „kínálta meg” egy kiadós, tízezer lejes bírsággal egy olyan rendeletre hivatkozva, amely hatályos ugyan, de már rég túlhaladt rajta az idő és a technológia.

A szabályszegés tulajdonképpen az, hogy a polgármesteri hivatal által kezelt strandon, illetve medencékben és az uszodában nem engedik le hetente a medencéből a vizet, nem fertőtlenítik azok falait, és nem töltik fel friss vízzel.

„Minthogy erre már nincs szükség – felelte a Székely Hírmondó érdeklődésére Tischler Ferenc alpolgármester. Uniós normák szerinti automatizált vízcserélő, -szűrő- és -kezelő berendezésünk van, a Közegészségügyi Igazgatóság jóváhagyásával és állandó ellenőrzésével működünk, de maga a berendezés is azonnal leállna, ha valamelyik vízminőségi paraméter eltérne a törvényes határértéktől. Azt a rendeletet, amire a fogyasztóvédelem hivatkozik, a kilencvenes években hozták, tavaly pedig frissítették, de anélkül, hogy ezt az idejétmúlt előírást kivették volna belőle. Egyelőre nem tehetünk semmit, a törvény betűje fehéren-feketén a fogyasztóvédelemnek ad igazat, de mihelyst elkezdődik a parlamenti munka, lobbizni fogunk az előírások aktualizálásáért” – mondta Tischler.

Hirdetés

A lap több hasonló létesítmény vezetőitől is megkérdezte, milyen szempontok szerint büntetettek (vagy sem) a helyi hatóságok. Brassó, Maros, illetve Hargita megyei egységekről van szó, és egybehangzóan állították, a szentgyörgyihez hasonló indokkal büntetni abszurdum, ezzel a feltétellel minden strand bezárna, már csak a vízdíjak miatt is, de tőlük nem is kérték számon a víz heti cseréjét.

Kép: Háromszék

Hirdetés