A magyar zászló miatt távoztak Maros román elöljárói egy rendezvényről

Zavarta Maros megye román elöljáróit a magyar és a székely zászló jelenléte, ezért távoztak egy szinte színmagyar település népünnepélyéről.
Hirdetés

A magyar és a székely zászló láttán távozott a nyárádszeredai városnapokra érkezett Maros megyei prefektus és megyei tanácselnök a rendezvénysorozat megnyitójáról – közölte pénteken a Székelyhon.ro portál. A lapban közölt fotók tanúsága szerint a városnapok megnyitójának helyszínét, a helyi idősotthon udvarát a szervezők négy, közös zászlótartóba egymás mellé tűzött zászlóval – egy román, egy európai uniós, egy magyar és egy székely lobogóval – díszítettek fel.

A portál beszámolója szerint a megyeközpontból érkező Lucian Goga prefektus és Ciprian Dobre, Maros megye tanácsának elnöke rosszallásának adott hangot a Nyárádszeredában kitűzött magyar és székely zászló láttán. Tóth Sándor polgármester elmondta nekik, hogy a városnapokra magyarországi testvértelepülések küldöttségei is érkeztek, ezért van kitűzve a piros-fehér-zöld zászló.

Dobre és Goga állítólag felszólították a polgármestert:

válasszon közöttük és a zászlók között,

vagyis arra figyelmeztették az elöljárót, ha nem veszi le a zászlókat, ők távoznak. Miután Tóth Sándor közölte velük, hogy a zászlók a helyükön maradnak, a prefektus és a tanácselnök autóba ült, és elhajtott Nyárádszeredából. A polgármester később a rendezvény nyilvánossága előtt is bejelentette, hogy miért távozott a két vendég, a tömeg pedig hangos tapssal fejezte ki véleményét a kérdésről – írta a portál.

Hirdetés

Nyárádszeredának a legutóbbi népszámlálás idején 5400 lakosa volt. A kisváros lakosságának 83 százaléka vallotta magát magyarnak. 

Fotó: Székelyhon

Hirdetés