Csak az áfa csökkent, a bevételek nem

Többet kasszírozott a költségvetés áfából annak ellenére, hogy az élelmiszerek után már csak 9 százalékos áfát fizetünk.
Hirdetés

Az élelmiszerekre, a közétkeztetésre és a nem szeszes italokra június 1-jétől kiterjesztett 9 százalékos kedvezményes áruforgalmi adó (áfa) ellenére sem csökkentek az államháztartási bevételek – közölte Victor Ponta miniszterelnök csütörtökön. Jelenleg 24 százalékos az általános áfa, az élelmiszerek és nem szeszes italok esetében erről a szintről csökkentették 9 százalékra.

Bár a kormányfő épp Amerikában nyaral, a Facebookon hazaüzent: az adóhatóság által júniusra vonatkozóan közölt előzetes adatok szerint a hatodik hónapban 5,067 milliárd lej folyt be az áfából, ami 60 millió lejjel haladja meg a tavaly júniusban jegyzett értéket.
 
Közölte azt is, hogy az első hat hónapban a nyugdíjjárulékokból származó bevételek magasabbak a tavalyi első hat hónaphoz képest. A kormányfő ezúttal nem közölt pontos értéket. Tavaly októbertől csökkentették 5 százalékponttal a munkáltatói nyugdíjjárulékot: a 20,8 százalékos munkáltatói fő járulékkulcs 15,8 százalékra csökkent. A nehéz munkakörülmények között dolgozók után fizetendő magasabb járulékkulcsokat is 5 százalékponttal 20,8 százalékra és 25,8 százalékra mérsékelték.
 
Ponta azt írta, hogy ezek a számok is alátámasztják, kisebb adókkal és hatékonyabb adóbehajtással versenyképes a román gazdaság fejlődése, több munkahely keletkezik, és az árak is alacsonyabbak. Reményét fejezte ki, hogy az augusztus végére tervezett rendkívüli parlamenti ülésszakon a törvényhozói testület támogatni fogja az újabb áfacsökkentést.
 
A kormány 24 százalékról 19 százalékra akarja csökkenteni az általános áfát, ezt a parlament június végén egyszer már megszavazta, de Klaus Johannis elnök visszaküldte az adótörvény-módosítást. Az elnök közölte, hogy egyetért az adócsökkentéssel, de ezt csak fokozatosan szabad végrehajtani. 
 
A BNR és a költségvetési tanács is kételyeit fejezte ki a döntés fenntarthatóságát illetően, és Románia nemzetközi hitelezői sem támogatják az áfacsökkentést.

Hirdetés