Eladó a „borzalmak kastélya” Bihar megyében

A megyei önkormányzat talán megveszi gróf Tisza Kálmán leszármazottaitól a kastélyt, melynek piaci árán sokat ront, hogy a kommunizmus idején sérült gyerekeket éheztettek itt halálra.
Hirdetés

A Bihar megyei Csegőd (Cighid) neve a kilencvenes években, rögtön a rendszerváltás után járta be a világsajtót, miután a Der Spiegel újságírója megörökítette, hogy a település kisajátított kastályában milyen embertelen körülmények között, állatok módjára tartják a sérült gyerekeket. A „borzalmak kastélya”, mely azóta is fogyatékkel élők otthona, most eladó.

A 19. században épült kastély építtetője gróf Tisza Kálmán volt, s a birtok az 1900-as évekre a Tisza család központi uradalma lett. Ceauşescu bukása után az ingatlant visszaszolgáltatták a család leszármazottainak, Tisza Kálmán Istvánnak és Tisza Györgynek. A Bihar megyei gyermekvédelmi hivatal 2003 óta havi 1000 eurót fizetett a tulajdonosoknak, de az utóbbi két évben már nem használhatták a kastély épületét, csak a három hektáros területet. A

mintegy ötven sérült személyt a német alapítvány által épített bungalókban helyezték el.

A magyar tulajdonosok 2014-ben jelezték, hogy eladnák a kastélyt, idén májusban fel is becsültették az értékét. Eszerint az ingatlan 465 ezer eurót ér. A megyei önkormányzat most érdeklődést tanúsít az ingatlan iránt: ötfős különbizottságot hoztak létre, hogy tárgyaljanak a tulajdonosokkal.

A település egyébként Erdőgyarak községhez tartozik és 56 kilométerre található Nagyváradtól. Ideális, csendes hely a sérültek számára, ahol az ergoterápia jegyében az állatok gondozásával és növénytermesztéssel is foglalkozhatnak. A központban 11 képzett és tapasztalt gondozó dolgozik.

Fotó: muvelodes.ro

Hirdetés