Tusványos a Román Államvasutak legnagyobb problémája

Egyvagonos szerelvény – idiotizmus vagy rosszindulat a CFR-nél.
Hirdetés

Egyetlen vagonból álló „szerelvény” futott be vasárnap délben Tusnádfürdőre, ahol több százan próbáltak hazajutni Csíkszereda irányában a véget ért Tusványosról.

Az egyetlen, 108 férőhelyes vagon félig tele volt, így a várakozóknak csak a kis része tudott bezsúfolódni, a többiek másfél órát vártak a következő (gyors)vonatra – írja a Székelyhon, amelynek egy olvasó számolt be a kalandjairól. Hasonló volt a helyzet tavaly is, akkor a CFR két vagonnal abszolválta a Tusványosról vonattal hazamenni kívánó fiatalok utaztatásának nemes feladatát.

A CFR nagy kegyesen megengedte, hogy az egyetlen vagonról lekésett fiatalok Csíkszeredáig a gyorsvonattal utazzanak, ott azonban át kellett volna szállni. Csakhogy

a továbbutazásra kijelölt vonat két vagonból állt,

és természetesen máris túlzsúfoltan várta az indulás időpontját.

Így aztán a továbbutazók nagy része maradt a gyorsvonaton, amely Madéfalván hosszabb ideig állni kényszerült. Az olvasói beszámoló szerint megjelent két ellenőr, akik ordítani kezdtek a fiatalokkal, majd megfenyegették őket, hogy hívják a rendőrséget, illetve addig nem mozdul a szerelvény, amíg le nem szállnak. A vitázó kalauzok – a fiatal állítása szerint – kijelentették,

a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor „a hibás”, nem is szabadna megszervezni.

Hirdetés

Végül a „bűnösök” leszálltak a gyorsvonatról és megvárták a lepusztult kétvagonos személyvonatot, amelyen heringekként utaztak. Később alaposan el is áztak az időközben eleredt esőben, mivel több ablakot nem lehetett becsukni.

2013 októberében meghibásodott a Székelyek nagy menetelésére tartó csíkszéki résztvevők különvonatának mozdonya. Akkor felmerült a közbeszédben, hogy a román hatóságok szándékosan akadályozzák a rendezvényt.

Hirdetés