Így reagált a politikum Orbán beszédére

Hajmeresztő, rettenetes, elképesztő, megalkuvó, uszító, gyűlöletkeltő – csak néhány jelző, amivel Orbán Viktor tusványosi beszédét jellemezte az anyaországi politikum.
Hirdetés

Az Együtt szerint Orbán Viktor miniszterelnök „elképesztő” dolgokat mondott szombaton Tusnádfürdőn. A Hajdu Nóra, az Együtt elnökségi tagja által jegyzett, az MTI-hez eljuttatott közleményben az ellenzéki párt azt írta: a magyar kormányfő „a sok üres szó mellett néhány igazán rettenetes dolgot is mondott”. „Egészen elképesztőnek” nevezte, hogy a kormányfő szerint „a fekete afrikai bevándorlók idejönnek és megerőszakolják az európai nőket”. A közlemény szerint

„hajmeresztő” az is, hogy Orbán Viktor azt mondta, a baloldaliak nem szeretik a magyarokat.

Azzal kapcsolatban, hogy több mint egymillió ember töltötte ki és küldte vissza a nemzeti konzultációs kérdőíveket, azt írták, felhívnák Orbán Viktor figyelmét arra, hogy „Magyarországon több millió normális gondolkodású ember is él”. Az Együtt szerint Orbán Viktor ismét bebizonyította, hogy vele nem lehet és nem is szabad kiegyezni, mivel nem tekinti a nemzet részének azokat, akik nem értenek egyet vele. A közlemény úgy fogalmaz, hogy

„Orbán Viktor nem része az európai értelmiségnek, nem az európai értékeket képviseli és keletre tart.”

A Jobbik szerint ha a miniszterelnök valóban a nemzetek önrendelkezésén alapuló Európáért és „a magyar Magyarországért” aggódik, akkor a többi között kezdeményeznie kell az önálló határőrség visszaállítását és annak a lehetőségnek a megteremtését, hogy a gazdasági céllal Magyarországra érkező migránsok visszafordíthatók legyenek. Ha szükséges, Orbán Viktor kezdeményezze az uniós alapszerződés vagy a magyar csatlakozási szerződés módosítását is – írja a Jobbik a közleményben, amelyet Z. Kárpát Dániel frakcióvezető-helyettes, a Jobbik alelnöke jegyez.

Kiemelték: az Orbán-kormány csak szavakban bátor, tettekben megalkuvó. Álláspontjuk szerint erre példa a többi között, hogy a kormányfő 2011 végén „harcosan felszólalt az uniós pénzügyi paktum ellen, majd parlamenti felhatalmazás nélkül aláírta, hogy Brüsszel beleszólhasson a magyar költségvetésbe”, valamint az is, hogy a Fidesz „hangosan tiltakozott” a Magyarországon keresztül Nyugat-Európába jutott illegális bevándorlók visszaküldése ellen, majd „beletörődött” abba, hogy az ezt lehetővé tevő dublini egyezmény „lényegét tekintve” hatályban maradjon.

Ezért a Jobbik szerint előre látható, hogy a miniszterelnök tusványosi beszédét sem követik majd tettek.

Véleményük szerint a miniszterelnök ugyanolyan „megalkuvó” lesz „a nemzeti önazonosságot leromboló multikulturalizmust, a terrorveszélyt, a munkanélküliség és a bűnözés növekedését magában rejtő migráció” esetében is, mint amilyenek a 20. század pártjai voltak.

A liberálisok szerint Európát nem a bevándorlóktól, hanem Orbán Viktor politikájától kell megvédeni. A Magyar Liberális Párt (MLP) szerint a miniszterelnök szombati tusnádfürdői beszédében ellenségképeket keresett, „rémhíreket gerjesztett”, miközben nem tud elszámolni „saját kudarcos kormányzásával”. Orbán Viktor beszédének sablonjai  – idegenellenes uszítás, ellenségképek keresése, rémhírek gerjesztése – ismerősek lehetnek mindazoknak, akik ismerik a két világháború közötti időszak történelmét. Hozzátették: idén Brüsszel, a baloldal és az afrikai éhezők „a miniszterelnök ellenségei”.

Kiemelték: a háború elől menekülők és a terrorizmus, a bűnözés összekötése nem más, mint „szélsőséges, gyűlöletkeltő és minden európai demokrata által elutasítandó” állítás. Ugyanakkor – írták – Orbán Viktor „saját kudarcos kormányzásával, az egyre növekvő korrupcióval” és a külpolitikai elszigeteltséggel nem tud és nem is akar elszámolni. A kormányfő magyar gazdasággal kapcsolatos kijelentései éles ellentétben állnak „az európai rekordokat” döntő gyermekszegénység és társadalmi kettészakadás adataival – tették hozzá.

A Liberálisok szerint Orbán Viktor állításaival szemben értékalapú Európára van szükség, mert enélkül az ország „Putyin hatalmi játszmáinak lesz kiszolgáltatva”.

Az LMP társelnöke szerint a miniszterelnöknek ne Tusnádfürdőn legyen bátor, hanem Brüsszelben, Berlinben és Washingtonban. Schiffer András közölte, Magyarországnak veszedelmesen szűklátókörű miniszterelnöke van, akinek láthatóan nincsenek válaszai a globális kihívásokra. Az ellenzéki frakcióvezető rámutatott, ha a miniszterelnök botrányosnak tartja, hogy a lehallgatási botrány után is folytatódnak a szabadkereskedelmi tárgyalások az Egyesült Államokkal, akkor azonnal jelentse be, hogy nem járul hozzá ehhez. Arra is adjon magyarázatot Orbán Viktor – tette hozzá Schiffer András –, hogy a Fidesz európai parlamenti képviselői miért adtak zöld jelzést a tárgyalások továbbviteléhez.

Közölte, hogy a magyar miniszterelnöknek hisztériakeltés helyett közös európai megoldást kellene szorgalmaznia, és azt, hogy azok az országok, amelyek az elmúlt évtizedekben hasznot húztak a harmadik világ kizsákmányolásából, komolyabban vegyenek részt a bevándorlási krízis kezelésében. Az LMP-s politikus úgy vélekedett,

a magyar embereknek nem a bevándorlóktól kell félteniük a megélhetésüket, hanem attól a kormánytól, amely tudatosan játszik a bérek leszorítására.

Hirdetés

A Nézőpont Intézet szerint a miniszterelnök szombati tusványosi beszédének legfontosabb üzenete, hogy a magyar kormány hosszú távon elkötelezett a migráció megállítása mellett, és az Európai Unióban még határozottabban áll majd ki a „modernkori népvándorlással” szemben.

A Nézőpont az MTI-hez szombaton eljuttatott gyorselemzésében azt írta: Brüsszel „jelenleg képtelen gyakorlatias cselekvésre”, ezért a nemzetállamoknak kell –Magyarországot is beleértve – megvédeniük Európát és az európai értékeket „a tömeges illegális bevándorlás által előtérbe helyezett gazdasági, társadalmi, illetve biztonsági problémáktól”.

Az elemzésben, amelyet Fodor Csaba, a Nézőpont Intézet ügyvezetője jegyez, felhívták a figyelmet arra, hogy Orbán Viktor nincs egyedül ezzel a véleményével, a nyugat-európai gondolkodás is kezd „fordulóponthoz érni” a bevándorlás ügyével kapcsolatban. Példaként említették, hogy

David Cameron brit miniszterelnök, Nicolas Sarkozy korábbi francia államfő és több vezető német politikus is a magyar kormányfőhöz hasonlóan gondolkodik a kérdésről.

Úgy értékelték: időszerű volt a miniszterelnök beszéde, amely egyfajta „szellemi mozgósítást” is jelent a kialakult európai vitában, és jelzi, hogy a magyar kormány a nemzetek Európájában hisz a föderális unióval szemben. Hozzáfűzték: ezzel a kormányfő a magyar baloldalnak is üzent, szembeállítva a nemzeti érdek képviseletét az ideologikus, nemzetek feletti Európában gondolkodó baloldali tábor elképzeléseivel.

Közölték: a miniszterelnök arra is utalt, hogy az angolszász országok világosan látják a tömeges illegális bevándorlás biztonsági kockázatait. Ezt az elemzésben különösen fontos felismerésnek nevezték, utalva a török-szír határra építendő kerítésre adott, támogató hangvételű amerikai véleményekre. Azt írták: szintén lényeges eleme volt a beszédnek, hogy a bevándorlás nem segíti az európai államok gazdasági fellendülését, sőt, „a biztonsági helyzet is tovább romlott a kontinensen”. Hozzáfűzték: ebből a szempontból ugyan a német helyzet részben kivételnek számít, de

a bevándorlás Európa-szerte a radikális pártok megerősödéséhez vezetett.

A Nézőpont elemzésében kiemelte: megvan a kormányzat szigorú bevándorláspolitikájának társadalmi támogatottsága, ezt a kérdésben megtartott nemzeti konzultáció eredményei is mutatják. Különösen fontosnak nevezték, hogy a több mint egymillió válaszadó „elsöprő többsége” a magyar családokat támogatná a bevándorlókkal szemben, ez is mutatja „a multikulturalizmus elutasítottságát” Magyarországon. 

Fotó: Facebook/Orbán Viktor

Hirdetés