Újabb térdműtétre készül a kormányfő

A miniszterelnöki teendőket ismét Gabriel Oprea veszi át, míg a kormányfőt újabb térdműtétnek vetik alá Törökországban. Vajon ismét szakállt növeszt?
Hirdetés

Újabb térdműtétet végeznek el Victor Ponta román miniszterelnökön és ezért pár napra ismét átadja a kabinet irányítását Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettesnek. Erről maga Ponta számolt be egy televíziós műsorban és szavait pénteken idézte a Mediafax hírügynökség.

A kormányfő június közepén három hétig Törökországban tartózkodott, ahol térdszalag-műtéten esett át egy isztambuli kórházban. „Nagy valószínűség szerint még egy műtéten kell átesnem, de ez a beavatkozás már nem lesz olyan komoly, csak azért van szükség rá, hogy elvégezzék az orvosok azt is, ami a múltkor nem sikerült nekik” – mondta Ponta nyilatkozatában, azt nem közölte, hogy  pontosan mikor lesz az orvosi beavatkozás.

Most már nem szükséges több hetet Törökországban maradnia, csak néhány napig fog hiányozni,

s erre az időszakra ismét Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettes lesz az ideiglenes kormányfő. Oprea a Szociáldemokrata Párt (PSD) kisebbik koalíciós partnerének, a Románia Haladásáért Országos Szövetségnek (UNPR) az elnöke. Az UNPR szerepe az elmúlt hónapokban jelentősen felértékelődött, ugyanis a párt alkotja a mérleg nyelvét, és tőle függ, hogy a PSD meg tudja-e őrizni a kormányzáshoz szükséges parlamenti többségét.

A román kormány Oprea ideiglenes kormányfői megbízatása idején úgy döntött, hogy augusztustól kezdődően megemelik a magas rangú tisztségviselők fizetését, de Ponta, amikor hazajött, bejelentette, hogy azt egyelőre elhalasztják, mivel csak akkor lesz értelme, ha valamennyi közalkalmazott fizetését növelni tudják. A kérdés még nem jutott nyugvópontra,

várhatóan a jövő héten születik kormányzati döntés az emelésről vagy elhalasztásáról.

Ponta a múlt héten távozott a Szociáldemokrata Párt (PSD) éléről, miután a korrupcióellenes ügyészség eljárást indított ellene. Arra hivatkozva lépett vissza a pártelnöki tisztségtől, hogy be akarja bizonyítani ártatlanságát, és esetleg ezt követően tér vissza a funkcióba. Ugyanakkor szerdán a PSD megválasztotta a párt ideiglenes elnökét, és nem a Ponta által támogatott Rovana Plumb munkaügyi miniszter nyerte meg a választást, hanem Liviu Dragnea, a párt korábbi ügyvezető elnöke. Ponta és Dragnea is kölcsönös támogatásukról biztosították egymást, ugyanakkor elemzők a miniszterelnök párton belüli súlyos vereségeként értékelték a választás kimenetelét. Pontát kemény bírálatok érték saját pártjából amiatt, hogy három hétig távol volt az országból, és ilyen hosszú időre átadta Opreának a miniszterelnöki funkciót. 

Hirdetés