Nem Ponta embere lett a szocik ideiglenes pártelnöke

A miniszterelnök által támogatott Rovana Plumb helyett Liviu Dragnea lett a pártelnök.
Hirdetés

Liviu Dragnea lett a román Szociáldemokrata Párt (PSD) ideiglenes elnöke, aki a Victor Ponta miniszterelnök által támogatott Rovana Plumbot győzte le. PSD-ben azt követően szerveztek választást, hogy Victor Ponta a múlt héten bejelentette, visszalép a párt éléről amíg nem sikerül bizonyítania ártatlanságát az őt érintő korrupciós gyanúkat illetően.

Ponta Plumbot nevezte meg utódául, de Dragnea, aki Ponta vezetése alatt a párt második embere volt, bejelentette: ő is versenybe száll az ideiglenes pártelnöki tisztségért. A PSD várhatóan ősszel tisztújító kongresszusán választ új elnököt.

Liviu Dragneát egyébként idén májusban a legfelső bíróság korrupcióért felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, igaz, nem jogerősen. Abban találta vétkesnek a bíróság, hogy politikai befolyásával visszaélve csalásra bujtotta fel a választási bizottságok tagjait az akkori államfő leváltásáról rendezett 2012-es népszavazáson az érvényességi küszöböt meghaladó részvétel elérése végett, ami Traian Băsescu leváltásához vezetett volna.

Hirdetés