Washingtonban perlik Romániát a verespataki bányanyitás meghiúsulása miatt

Még mindig hajlandóak lennének elállni a pertől, amennyiben az illetékesek ismét tárgyalóasztalhoz ülnek.
Hirdetés

A washingtoni székhelyű beruházási viták rendezésének nemzetközi központjánál kezdeményezett eljárást Romániával szemben a verespataki aranybányát megnyitni tervező kanadai Gabriel Resources – közölte szerdán a vállalat.

A kanadai vállalat kártérítést követel a román államtól azért, mert úgy véli, hogy Románia megakadályozta verespataki beruházási tervét, megsértve az eljárási szabályokat, és nem fizetett kártérítést sem annak ellenére, hogy

a kanadai cég szerint a román állam megfosztotta őket a beruházás teljes értékétől.

Ezáltal – véli a vállalat – Románia olyan bánásmódban részesítette a Gabriel Resources-t és a befektetéseit, amelyek sértik a befektetésekre vonatkozó nemzetközi kétoldalú szerződéseket, és jelentős veszteségeket okozott neki.

A Gabriel Resources a Roșia Montana Gold Corporation kanadai-román vegyes vállalat révén próbálja megszerezni több mint tizenöt éve a kitermelési engedélyt az erdélyi Érchegységben 330 tonna arany és 1600 tonna ezüst felszínre hozásáért ciántechnológia alkalmazásával. A vitatott technológia megosztotta a közvéleményt, a Román Tudományos Akadémia, az ortodox egyház, az erdélyi magyar történelmi egyházak, számos civil szervezet és

Magyarország is tiltakozott a nagyszabású terv megvalósítása ellen.

Hirdetés

A parlament tavaly júniusban utasította el a beruházást elősegítő törvénytervezetet. A Gabriel Resources ezért az év elején levélben fordult az államelnökhöz és a kormányhoz, amelyben a tárgyalások újrakezdését sürgették a bányaprojekt elindításáról. Azt kérték az illetékes hatóságoktól, hogy vegyenek részt a bányaprojekt megnyitásáról szóló konzultációs sorozatban, ellenkező esetben nemzetközi kereskedelmi bírósági eljárást és kártérítési követelést helyeztek kilátásba.

A kanadai vállalat azt állítja, hogy áprilisban és májusban újabb megkeresést küldtek a hatóságoknak, de ezek is válasz nélkül maradtak, ezért fordultak a bírósághoz. A vállalat jelezte, hogy a pereskedés ellenére továbbra is hajlandóak tárgyalni a beruházásról a román hatóságokkal. 

Hirdetés