Jó tömeggyilkos holtig tanul

Nem fogják elhinni, milyen szakon fog egyetemet végezni Anders Breivik, a norvég náci mészáros.
Hirdetés

Nem lennénk most az oslói egyetem politikatudományi karának hallgatói helyében – bár kétségkívül nem minden egyetemista „büszkélkedhet” olyan illusztris kollégával, mint Anders Breivik, a hetvenhét ember legyilkolása miatt bebörtönzött norvég tömeggyilkos.

A szélsőségesen jobboldali nézeteket valló Breivik nemrég ugyanis felvételizett az oslói univerzitásra – és fel is vették. Ole Pettersen, az egyetem rektora azzal hárította a döntés miatt kapott kritikákat, hogy

Breivik megfelelt a felvételi kritériumoknak,

és ők ragaszkodnak az egyetem szabályzatához – és ugye senkit nem lehet megfosztani a tanuláshoz való jogától pusztán amiatt, mert legépfegyverezett néhány tucat embert.

Breivik persze nem fog bejárni az egyetemi kurzusokra, a cellájában végzi majd tanulmányait, egy kapcsolattartó személyen keresztül kommunikál az egyetemmel. Megkapja a szükséges tankönyveket, de internet-hozzáférése nem lesz.
 
A sors iróniája, hogy a politológiai képzés keretében Breiviknek olyan kurzusokat is teljesítenie kell, amelyek 

az emberi jogokkal, a demokráciával és a kisebbségek jogaival kapcsolatosak. 

Breivik felvétele nagy felháborodást keltett Norvégiában, különösen az áldozatok hozzátartozói körében. Nem mellékes, hogy az oslói egyetem több diákja is ott volt az utoyai mészárlás helyszínén, sokaknak voltak ismerősei, rokonai az áldozatok között.
 
Anders Behring Breiviket 

huszonegy évi börtönbüntetésre ítélték, 

mert 2011 nyarán autóba rejtett pokolgépet robbantott Oslóban a norvég kormány székházánál, majd Utoya szigetén gépkarabéllyal válogatás nélkül lemészárolt fiatalokat a Norvég Munkáspárt ifjúsági tagozatának táborában. Összesen hetvenhét embert ölt meg, köztük sok tizenévest.

Hirdetés