Szimbolikusan eltemették a Petőfi Sándor nevű nőt

Mi kérünk elnézést, de nagyjából így lehet összefoglalni, ami pénteken történt Budapesten.
Hirdetés

Petőfi Sándor eltűnése ama fehéregyházi ütközet után számos találgatásra adott alkalmat a költő sorsát illetően, az elmúlt több mint másfél évszázadban többen is azt állították, hogy látták őt, az a nézet pedig elég tartósnak bizonyult, hogy a Nemzeti Dal szerzője nem is halt meg a csatában, hanem elhurcolták Szibériába az orosz cári csapatok, és ott új életet kezdett.

Annak idején széltében-hosszában bejárta a hír a sajtót, hogy Morvai Ferenc kazánvállalkozó és Kiszely István antropológus kutatásokat kezdtek a szibériai, Bajkál tóhoz közeli Barguzinban, ahol 

állításuk szerint sikerült kihantolni a forradalmár poéta földi maradványait.  

A talált csontok embertani jegyeiből – baloldali kiugró szemfog, bicegő járást okozó sérülés és így tovább – legalábbis azt a következtetést vonták le, hogy kétséget kizáróan Petőfi porhüvelyéről van szó – sőt, még a költő orosz nyelven írt verseit (!) is megtalálták, és iziben le is fordíttatták magyarra (a Heti Válasz közöl egyet belőlük, ezen szöveg autenticitásának eldöntését ezúttal a kedves olvasókra bízzuk).
 
A Magyar Tudományos Akadémia azonban következetesen cáfolja Morvaiékat, akiket sarlatánoknak tartanak. A fránya akadémikusok idén tavasszal közzé is tették álláspontjukat, amelyben számos egyéb érv – a mintavétel körülményeinek tisztázatlansága, korábbi hadtörténeti kutatások eredményei stb. – mellett nem átallják azt állítani, miszerint  

a Megamorv-Petőfi Bizottság által talált csontok egy nőhöz tartoznak. 

Morvaiék viszont továbbra is kötik az ebet a DNS-minták karójához, és meghirdették, hogy nagyszabású rendezvénysorozat keretében emlékeznek meg Petőfiről. Ennek keretében pénteken a Papp László Sportarénában tartanak kulturális műsort, ezen fellép többek közt Pitti Katalin, Keresztes Ildikó, valamint bemutatnák a költő műveiből készült oratóriumot.
 
Az esemény megkoronázása azonban Petőfi állítólagos maradványainak ünnepélyes újratemetése lett volna ma délután 5-től a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben, a Petőfi család sírboltjánál. Azért csak feltételes a mód, mert erre végül nem kaptak engedélyt: a sírkert vezetése fenntartásait hangoztatta, a Főpolgármesteri Hivatal pedig közleményben tudatta, hogy nem lesz semmiféle temetés, mert a Budapesti Temetkezési Vállalat visszautasította a szervezők kérését, azok ugyanis nem teljesítették a holttest autentikusságát igazoló dokumentumok hiánypótlására vonatkozó felszólítást.
 
És most jön a csavar a történetben: 

Morvaiék kicselezték a tiltást, 

és egy megemlékezésnek tűnő délelőtti rendezvényen az 58-as parcellánál elhelyeztek egy szarkofágot, amit két pap is megszentelt. Ásás ugyan nem volt, a szarkofágban azonban állítólag egy urna is található, de ez sem biztos. Morvai maga megerősítette ezt, a délutáni megemlékezésen azt mondta – az Index tudósítása alapján –, hogy a síremlék alá helyezett szarkofágban nyugodtan pihennek az állítólagos Petőfi csontjai, a 4,5 tonnás szarkofágot megbontani sem egyszerű, de még egy jeladó is van benne, ami jelez neki, ha valaki felbontaná a sírt. A márványon a következő felirat olvasható:
 
„Petőfi Sándor költő, forradalmár 
Született Magyarországon 1823-ban
Meghalt Szibériában 1856-ban
Eltemette 2015. július 17-én a Megamorv-Petőfi
Bizottság Egyesület”
 
A kis táblán pedig a következő szöveg díszeleg: „Akik még nem tudtátok, most megtanulhatjátok…”
 
Ennél szebb végszót nem is találhattunk volna.
 

Fotó forrása: a Megamorv-Petőfi Bizottság Facebook-oldala

Hirdetés