Földrengés esetén nem sokat ér a kötelező lakásbiztosítás

Nincs elég pénzük a biztosítóknak.
Hirdetés

Bajban lennének a károsultak egy olyan földrengés esetén, mint az 1977-es, mivel a biztosítótársaságoknak nem lenne elég pénzük megtéríteni a károkat – derül ki a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) vizsgálatából.

Az ASF azt vizsgálta, hogy a biztosítók képesek lennének-e kárpótolni azt a 3,5 millió lakástulajdonost, aki biztosítást kötött ingatlanjaira.

A hatóság számításai szerint az 1977-es, Bukarestben hatalmas pusztítással járó, a Richter skálán 7,2-es erősségű földrengés esetén a vizsgált 13 biztosítónak összesen 10 milliárd lejt (2,27 milliárd eurót) kellene kifizetniük kárpótlásként ügyfeleiknek, csakhogy a társaságoknak nincs ennyi pénzük.

Földrengés esetén csak az ING, árvíz esetén pedig csak az Allianz, Generali és az ING lenne képes kártalanítani ügyfeleit – derül ki az ASF vizsgálatából, amely szerint a biztosítóknak 350 millió eurós likviditásra lenne szükségük, hogy kifizethessék a károkat.

Hirdetés

Egyébként Bukarest a leginkább veszélyeztetett európai város földrengés esetén, egyrészt mivel a Vrancea-térségbeli szeizmikus zónában fekszik, másrészt nagyon sok épület rossz állapotban van és a lakosság sem felkészült.

 

Hirdetés