Nem remekelt Erdély a középiskolai „felvételin”

A top 20-ban egyetlen magyar gimnázium sincs.
Hirdetés

Azoknak a diákoknak, akik kitöltötték a középiskolai felvételi beiratkozáshoz szükséges űrlapot, 98,5 százaléka sikerrel járt számítógépes elosztáson alapuló felvételin – tájékoztat az oktatási tárca.

Ez azt jelenti, hogy 128.685 diákból az elosztás első körében 124.805-en kaptak helyet valamelyik középiskolában. A 1.880 diák sorsáról az elosztás második körében, azaz július 23-án döntenek. A harmadik újraelosztásra szeptember 3-4. között kerül sor.

Összesen 1.886.895 opciót tüntettek fel a végzősök a jelentkezési űrlapon, ami azt jelenti, hogy minden diák átlagban 14 lehetőséget jelölt be.

Összesen 18.740 tanuló jutott be szakmát oktató középiskolába, 11.674-en elméleti, művészeti vagy katonai gimnáziumba, 1.815-en vették igénybe a romáknak fenntartott helyeket, 594 diák pedig speciális képzésben részesül.

A tanügyi tárca emlékeztetett, hogy felvételit nem kötötték minimális átlaghoz abból a meggondolásból, hogy jelenleg Romániában tíz osztály kötelező. Eszerint azok számára is jut hely, akik nem érték el az átmenő jegyet a képességvizsgán, vagy akiknek a bejutási jegye kisebb, mint ötös.

Hirdetés

Az oktatási minisztérium szerint a legmenőbb húsz középiskola közül szinte valamennyi Erdélyen kívül található. A húszas listán csupán az aradi Moise Nicoară Főgimnázium és a kolozsvári Nicolae Bălcescu Gimnázium szerepel.

Kép: Libertatea.ro

Hirdetés