A romániai politikusok félnek leginkább a Google-találatoktól

Szabadulnának a korábbi kínos dolgaiktól, építik az angyal-imázst.
Hirdetés

A Google-t 2014 tavaszától uniós bírósági döntés kötelezi arra, hogy keresési találatai közül kérésre törölje a kérelmező személyére vonatkozó linkeket. Ez úgy működik a gyakorlatban, hogy ha valaki töröltetni szeretne olyan találatokat, amelyek sértik személyes vagy más jogait, elküldi a Google-nak ezeket a linkeket, és megindokolja a jogsértést. A Google-nál ezután elemzik a kérést, s ha indokoltnak találják, valóban eltávolítják a kereső által kidobott találati listáról a linkeket.

A beérkezett kérelmek alapján a Google készített egy összesítést, amelynek részletes adatait nem a nyilvánosságnak szánták. A The Guardian azonban a Transparency Report forráskódjában, az oldal egyik régebbi verziójában rábukkant a rosszul elrejtett adatokra, és nyilvánosságra is hozta azokat.

Az adatokból pedig érdekes dolgok derülnek ki. A Google által is nyilvánosnak szánt összesítésből látható, hogy a céghez 283 899 kérés futott be, és összesen 1 032 948 link eltávolítását kérték. Ennek a 41,3 százalékát a Google el is távolította.

Romániából 21 341 link törlésére vonatkozóan 5 048 kérést regisztrált a Google, a linkek 28,2 százalékát el is távolította a keresési találatok közül.

Az már a titkolt adatokból derül ki, hogy az EU-tagállamok közül Romániában a legmagasabb, 7 százalék a politikusoktól érkező kérések aránya. A politikusok nyilván töröltetnék a kereshető múltjukból a kínos vagy kompromittáló elemeket, hogy üdének és bűntelennek látszódjanak a választók szemében.

Hirdetés

Magyarország is uniós első helyen áll, mégpedig a közszereplők kéréseinek arányával, ami 8 százalék. Olaszország pedig azzal emelkedik ki az uniós mezőnyből, hogy ott a legmagasabb a bűnözők által megfogalmazott eltávolítási kérelmek aránya, azaz 12 százalék.

A kérelmek túlnyomó része egyébként egyszeri magánszemélyektől származik, uniós szinten átlagosan 95 százalék.

Az érdekes adatokat többféle bontásban itt lehet böngészni.

Hirdetés