Mindent ellepnek a medvék, kezdeni kellene már velük valamit

Ne csak a környezetvédők szempontjait vegyék figyelembe, hanem a megkárosított emberekét is!
Hirdetés

Hatékonyabb kármegelőzést, a medvék okozta károk megtérítését, a medveállomány menedzsmentjét szorgalmazza többek között az a beadvány, amelyet Tánczos Barna szenátor és Korodi Attila parlamenti képviselő nyújt be a környezetvédelmi minisztériumba. A beadványt a Hargita megyei polgármestereken kívül Borboly Csaba Hargita megyei és Tamás Sándor Kovászna megyei tanácselnök és az RMDSZ parlamenti frakciója is aláírta.

„Úgy gondoljuk, hogy – az utolsó statisztikai adatok tükrében – Romániában nem megfelelő a medvevédelmi rendszer. Amit a medvepopuláció védelmére kidolgozott a kormány az egyetlen félnek az álláspontja, mégpedig az állat- és környezetvédőké – magyarázta Tánczos. – Az erre vonatkozó kormányhatározatokat, miniszteri rendeleteket úgy dolgozták ki, hogy nem vették figyelembe sem a mezőgazdasági minisztérium, sem az önkormányzatok álláspontját. Ezért ennek a jogi keretnek a módosítására van szükség, mégpedig mielőbb.”

Tánczos Barna emlékeztetett, másfél hónapja interpellációban szólította fel Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi minisztert a vadkárok kifizetésére, aki azt követően ígéretet tett, hogy azonnal elkezdik a gazdák kártalanítását. A teljes kifizetésre azonban mindeddig nem került sor. Ugyanakkor a miniszter tájékoztatta a szenátort, hogy folyamatban van a medvekárok megtérítésére vonatkozó kormányhatározat módosítása, és felkérte, hogy tegyenek arra vonatkozó javaslatokat.

Tánczos meglátása szerint azonban nemcsak a határozat módosítására van szükség, hanem a teljes jogszabályt át kellene írni. „Az új törvénynek figyelembe kellene vennie a mezőgazdasági termelők érdekeit – mivel ők szenvedik el a legtöbb kárt és a civil társadalom véleményét is az emberáldozatok miatt. Emellett teljesen újra kell gondolni a medvék vadászatára vonatkozó jogszabályt, mivel a medvepopuláció évről évre több száz egyeddel gyarapodik” – mutatott rá a volt mezőgazdasági államtitkár.

Tánczos Barna emlékeztetett rá, a legfrissebb statisztikai adatok szerint Hargita és Kovászna megyében jelentették a legtöbb vadkárt országos szinten. A politikus tudomása szerint azonban sok más megyében a hatóságok nem támogatják a gazdák kárbejelentési szándékait, mondván, hogy úgysem kapnak kártérítést, minek rontani a statisztikát.
 

Hirdetés