Már majdnem a Plútón vagyunk

„Mindössze” 12.500 kilométer választ el a törpebolygótól, de a NASA űrszondája ott ólálkodik a közelben.
Hirdetés

Ember készítette jármű még sosem közelítette meg ennyire a Plútót: az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) New Horizons űrszondája ugyanis a terveknek megfelelően elhaladt a törpebolygó mellett. A történelmi randevút közép-európai idő szerint 13 óra 50 percre időzítették. A New Horizons másodpercenkénti 14 kilométeres sebességre gyorsulva száguldott el az égitest mellett. Az űrszondát ekkor 12,5 ezer kilométer választotta el a Plutótól, és hét tudományos műszere folyamatosan gyűjtötte az adatokat a törpebolygóról.

Az irányítócsapat csak akkor kezdi meg az ünneplést, 

amikor a New Horizons újra kapcsolatba lép a Földdel: erre várhatóan szerda hajnalban, 2 óra 53 perckor kerül sor – adta hírül a BBC News.
 
Ez a „beszélgetés” mindössze a küldetésre vonatkozó műszaki információkat fog tartalmazni, de az irányítók nagyon hamar meg fogják tudni mondani, hogy a találka a terveknek megfelelően sikerült-e. A legtöbb adat csak szeptembertől kezd érkezni a Földre, az összes mérés az elhaladás után kilenc hónappal érkezik meg, úgyhogy egyelőre túl sokat nem tudunk meg a Plútóról. 

A Földtől mintegy 7,5 milliárd kilométerre bekövetkezett találkozás  

első nagyfelbontású képei szerdán lesznek elérhetőek. A szakemberek szerint kicsi az esély rá, hogy az űrszondának nyoma vész a Plútó-rendszeren való keresztülhaladáskor, habár egy elkóborolt jeges hulladék halálos kimenetelű lehet az űrszonda számára.
A New Horizons, amely először veszi közelről szemügyre a Plutót, a törpebolygó holdjait és a Kuiper-öv néhány objektumát, 2006. január 19-én startolt a New Frontiers program első küldetéseként. Kilenc évig tartó útjának nagy részét hibernációban töltötte, januárban ébresztették fel a NASA tudósai, és akkor látott hozzá a tudományos adatok gyűjtéséhez. 

Hét műszere segítségével nagyfelbontású felvételeket készít, 

a törpebolygó és holdjai összetételét elemzi, a napszelet és a mágneses mezőket vizsgálja, tanulmányozza a Pluto légkörét, valamint pormintákat vesz. A küldetés hozzájárulhat központi csillagunk és planétái születési titkainak megismeréséhez is, hiszen a Kuiper-öv a Naprendszer képződésének törmelékét „tartalmazza”.
A New Horizons mellett a NASA más űrkutatási eszközei is megfigyelik a következő hetekben-hónapokban a Plutót, az így gyűjtött adatok kiegészítik, segítenek értelmezni a randevú során szerzett információt.
 

Fotó forrása: a NASA Facebook-oldala

Hirdetés