Tényleg épül a kerítés Magyarország déli határán

A munkálatokat legalábbis elkezdték.
Hirdetés

A magyar belügyi és a honvédelmi tárca hétfőn közölte az MTI-vel, hogy elkezdték a déli határzár építését, a 150 méter hosszúságú mintaszakaszt Mórahalom külterületén állítják fel. A magyar Honvédség hétfő reggel 8 órakor rendőri biztosítás mellett kezdte meg a munkálatokat.

A katonák a technikai eszközöket nyolc járművel a hódmezővásárhelyi laktanyából szállították a helyszínre. A helyszínbejárás után a határőrizeti célú ideiglenes kerítés építésének megkezdéséhez szükséges terepmunkálatokat – fakivágást, aljnövényzetirtást, talajmunkákat, útépítést – végeznek. Ehhez egy lánctalpas buldózert és egy univerzális földmunkagépet használnak.

A magyar kormány 2015. június 17-én hozott határozatot a rendkívüli bevándorlási nyomás kezelésére, ebben elrendelte a magyar-szerb határszakaszon a zöldhatár átjárhatóságának megszüntetése érdekében egy 175 kilométer hosszúságú és 4 méter magasságú határőrizeti célú ideiglenes kerítés építését. Az ideiglenes határzárra vonatkozó törvénycsomagot Áder János köztársasági elnök is aláírta, a jogszabály augusztus 1-jén lép hatályba.
 

Fotó: Kelemen Zoltán Gergely/MTI

Hirdetés