Ponta kihallgatásra jelentkezett

Ami gyorsan, mindössze félóra alatt le is zajlott, ellenben zárolták a kormányfő minden ingó és ingatlan vagyonát.
Hirdetés

Kihallgatásra jelentkezett a korrupcióellenes ügyészségen (DNA) hétfőn Victor Ponta miniszterelnök, aki ellen okirat-hamisítás, pénzmosás és adócsalásban való bűnsegédlet gyanújával indított bűnvádi eljárást a vádhatóság június elején.

A vádpontok Victor Ponta 2007-2008-as ügyvédi tevékenységére vonatkoznak, amely időszakra a kormányfő mostani képviselői mentelmi joga nem terjed ki.
 
A DNA szerint Ponta ténylegesen el nem végzett ügyvédi szolgálatokért vett fel havi 2-3000 eurós honoráriumot az azóta szenátorrá választott Dan Șova ügyvédi irodájától, majd a felvett összeg igazolásául beszámolókat hamisított, más ügyvédek tevékenységi beszámolóját lemásolva. 
 
Az ügyészek közleménye megjegyzi, Ponta sima copy-paste módszerrel másolta olyan ügyvédek beszámolóit, akik elmondták, soha nem dolgoztak együtt Pontával. A jogtalan juttatásokból pedig

két bukaresti luxuslakást vásárolt.

Pontát már júniusban gyanúsítottként akarta kihallgatni a DNA: erre azonban a politikus elhúzódó külföldi gyógykezelése miatt csak most kerülhetett sor. A térdszalag-műtéten átesett miniszterelnök mankókra támaszkova érkezett a DNA-hoz, ahonnan félóra múltán távozott.
 
Ponta a vádhatóság épülete előtt várakozó újságíróknak távozáskor csak annyit mondott, hogy egy független könyvvizsgálat elvégzését kérte, amit az ügyész jóváhagyott. A miniszterelnök szerint a pénzügyi ellenőrzés eltarthat egy hónapig, úgyhogy szerinte ügyében csak augusztusban várható újabb fejlemény.
 
A közszolgálati tévé riporternőjének kérdésére gonoszul nem válaszolt, viszontkérdésében pedig azt feltételezte, hogy a nő azért kérdezte ezt, mert ezt kapta parancsba „TVR-s főnökeitől”. Ezzel Ponta megfordult, és lelépett. A hölgy azt kérdezte a kormányfőtől, hogy van-e olyan határozata a Szociáldemokrata Pártnak, hogy automatikusan elveszti a kormánytisztségét az, akit korrupcióval gyanúsítanak meg az ügyészek.
 
 

Victor Ponta – reacţie nervoasă

Reacţia premierului #Ponta, la întrebarea colegei noastre…http://goo.gl/e6Y4d1

Posted by TVR1 on Monday, July 13, 2015

A DNA ügyészei zárolták Ponta vagyonát

beleértve minden ingóságát és ingatlanját – áll a közleményben.
 
A vádhatóság szerint Ponta miniszterelnökként az összeférhetetlenségi szabályokat is megsértette, amikor volt megbízóját, Dan Șovát különböző miniszteri tisztségekbe juttatta. Ez utóbbi gyanú kivizsgálásához az ügyészségnek a parlament hozzájárását is meg kell szereznie, de a képviselőházi többség június 9-én elutasította a bűnvádi eljárás lefolytatását Ponta összeférhetetlenségi ügyében.
 
Victor Ponta vasárnap egy párttársaihoz intézett nyílt levélben bejelentette, hogy visszalép a Szociáldemokrata Párt elnöki tisztségéből, amíg nem sikerül ártatlanságát bebizonyítania. A politikus ártatlanságát hangoztatva úgy vélte, hogy esetében nem tartják be az ártatlanság vélelmét. Ponta ugyanakkor egyértelművé tette, hogy nem áll szándékában a miniszterelnöki tisztségről lemondani.
 
Hirdetés

A kép forrása Victor Ponta hivatalos Facebook-oldala

 

Hirdetés