Elnyomásra panaszkodnak a székelyföldi románok

Mondjuk, a panasz hitelességét csorbítja, hogy egy szélsőségesen magyarellenes, soviniszta szervezet az egyik fő hangadó.
Hirdetés

Kultúrájuk és nemzeti identitásuk megőrzését kérik a Hargita és Kovászna megyében kisebbségben élő románok képviselői a kormánytól: az érintett szervezetek erre vonatkozóan egy memorandumot is elfogadtak szombaton Bodzafordulón, a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma és a helyi önkormányzat által szervezett találkozón. A résztvevők az államelnöki hivatalt, a parlamentet és a kormányt is felszólították egy olyan stratégia kidolgozására, amely a kisebbségben lévő közösségeket segíti, illetve „megállítja a Kovászna és Hargita megyei románok tömeges kivándorlását”.

A kezdeményezők az Európai Bizottságnak is el akarják küldeni a memorandumot. A civil fórum tagjai egy olyan intézmény létrehozását kérik, amely a helyiek és a központi hatóságok közötti kommunikációt teszi lehetővé, emellett elnöki és parlamenti tanácsos kinevezését is javasolják, akik „folyamatosan ellenőriznék a kisebbségben élő közösségek helyzetét, és jelentéseket készítenének”.

A memorandumban az is szerepel, hogy „az államnak határozottabban és világosabban kellene fellépnie a közösségek érdekeinek védelmében”. A találkozó résztvevői úgy vélik: Hargita és Kovászna megyében hátrányos megkülönböztetés éri a román kisebbséget mind a helyi politikában, mind a sajtóban, és nincs módjuk kifejezni elégedetlenségüket.
 

Hirdetés