Világrekord a hétvégi Székely Vágtán (Galéria)

Pászka Lehel a négyszáz méteres pályán kantár és nyereg nélkül vágtázó lóról adott le 15 célzott lövést, és mindannyiszor célba talált.
Hirdetés

Huszonhét székelyföldi település lovasa állt rajthoz a Székely Vágtán, melyet a hétvégén tartanak a Maksa melletti Óriáspince-tetőn.  A Székely Vágta megnyitója után kezdetét vette a verseny, elsőként a Góbé Futamban álltak rajthoz a székely lovasok.

A mezőnyből, szombat reggel, a baróti versenyző visszalépett, így hét település lovasa küzdött a továbbjutásért, az első futamban hárman, a második futamban négyen indultak, mindkettőből az első két helyezett jutott tovább a vasárnapi döntőbe. A 16 órakor kezdődő döntőt tehát Csíklázárfalva, Réty, Szotyor és Sepsikőröspatak képviselői futják, közülük kerül ki a győztes.

Az egyes-, kettes- és négyesfogathajtó verseny előfutamait szombaton tartották, amikor is összesen tizenöt fogathajtó mérte össze tudását. A tavalyi győztes, az újtusnádi Szőcs Lehel duplázott, idén is ő lett a legjobb fogathajtó. Versenyen kívül indult, de mindenképp dicséretet érdemel a kézdivásárhelyi Bokor Hunor, aki mindössze 9 évesen két fiord lovat tudott kordában tartani, és teljesíteni az akadálypályát.

A több mint kétórás fogathajtó versenyben az öt legjobb fogathajtót díjazták, a díjakat Sztakics Éva Judit, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere, a Székely Vágta főszervezője, valamint Nagy József, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke, a Székely Vágta társszervezője adták át.

  • V. Orosz László, Gyergyószentmiklós, idő: 2,48
  • IV. Ferenc Tibor, Csíkszépvíz, idő: 2,47
  • III. Szántó Szilveszter, Lázárfalva, idő: 2,38
  • II. Szász Csongor, Székelyudvarhely, idő: 2,27
  • I. Szőcs Lehel, Újtusnád, idő: 2,26

Világrekordot állított fel Pászka Lehel: szőrén megült vágtázó lóról 15 céltáblát talált el nyíllal. Az Óriáspince-tetői galopp-pályán végrehajtott bravúrt a Guinness World Records bizottsága számára is rögzítették.

Pászka Lehel a négyszáz méteres pályán kantár és nyereg nélkül vágtázó lóról adott le 15 célzott lövést, és mindannyiszor célba talált. A világrekord produkciót közjegyző jelenlétében egy központi és egy, a lovat követő terepjáróra szerelt kamerával rögzítették. A lovas 37,74 másodperc alatt teljesítette a pályát, és mind a 15 nyílvesszővel betalált a céltáblába.

Hirdetés

A Székely Vágta színfoltja, egyben legnagyobb kulturális produkciója a Magyar Nemzeti Lovas Színház darabja volt, a Pintér Tibor – Szűts István által írt Mátyás, az igazságos című rockopera. A produkciónak székelyföldi lenyomatai is voltak, ugyanis a Háromszék Táncegyüttes tíz táncospárja, a Szilaj Hagyományőrző Egyesület, a Vadon Egyesület és a Barabás Lovarda lovasai is csatlakoztak a produkcióhoz.

Az idei főprodukció Mátyás király szellemiségét hordozta, a rendezvény díszítésében is a Mátyás-korabeli világba röpít vissza.

Fotók: Facebook/Székely Vágta

Hirdetés