Ráduly a román hírszerzés magyarellenes lépéseiről

A Spaientia Tudományegyetemre is megpróbáltak beférkőzni, és kiemelten vadásznak az autonomista politikusokra.
Hirdetés

A jelenlegi romániai „neodemokrácia” jobban hasonlít a harmincas évek világára, hiszen idővel egyre erősebbek lettek a beépített ügynökök, beszervezték a besúgókat, az önkormányzatok munkamorálját pedig leépítették. Saját ügyéről elmondta, a háttérben hónapok óta zajlott a megfigyelés, amely során egy „elég érdekes csomagot” raktak össze,

a Sapientiába pedig be akartak hatolni, hogy így rúgjanak bele a magyar államba.

„Az ügyészek olyan szinten vannak, hogy nem tudták elolvasni az adótörvénykönyvet” – mondta Ráduly, akit azzal vádolták meg: abban segítette a Sapientiát, hogy idejében befejezze a felújítási munkálatokat. Mezei János gyergyószentmiklósi ügyéről azt mondta, azért csaptak le rá, mert Lisszabonba készült az autonómiaügyet képviselni.

Amikor az ügy zajlott, Mezei, Ráduly és Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester találkoztak, és arról beszélgettek, hogy melyikük következhet – osztotta meg a hallgatósággal.

Házi őrizetéről elmondta, ezidő alatt annyit ivott a folyamatosan érkező vendégek miatt, amennyit egy mandátum alatt nem szokott. Persze nem az asztal alól keltek fel, de beszélgetések-borozgatások alakultak ki az 53 nap alatt – tette hozzá.

Ráduly

felszólította az RMDSZ-t: álljon a sarkára, nem szabad a kormányzás után futnia, hanem egy erős parlamenti képviselet kialakítására kell törekednie.

Úgy fogalmazott, az RMDSZ vezetői úgy viselkednek, mintha ő már nem is létezne.

Hirdetés

„Olyan, mint amikor egy drága kolléga meghal, koszorút visznek sírjára, nekrológban mondják el, hogy milyen értékes embert veszített a közösség. Hát üzenem: nem haltam meg” – mondta Ráduly. A leköszönt polgármester szerint „a szövetségnek még a látszatát is el kell kerülnie annak, hogy kifelé legitimálja a jelenlegi rendszert”.

Az ellene kezdeményezett eljárás kapcsán elmondta, a tisztségviselők jelenleg inkább hallgatnak, félnek felelősséget vállalni. „Felmerül a kérdés: hány papírt írtál alá, egymilliót? Azt hiszed, nem találnak tízet, húszat, százat, amiből bajod lehet?” – tette fel a kérdést Ráduly.

Ráduly elmesélte, amikor a házkutatás zajlott a lakásán, délben felhívták az ügyészeket, hogy hol tartanak a munkával. Hátravolt még egy szoba tele papírral. Soknak találták, így csak szúrópróba-szerűen kutattak, csak néhány, találomra kiválasztott iratot nézve meg. A ruhásszekrénybe be sem néztek. Mint hangsúlyozta, ebből is látszik, nem volt ez egy valódi, alapos házkutatás. „Kamu házkutatások voltak, egy színjáték részei, amelyek célja csak az volt, hogy a médiában lehessen engem és Szőke Domokos alpolgármestert bilincsben mutogatni” – fogalmazott.
 

Hirdetés