Nem vagy elég lojális? Elveszítheted az állampolgárságod!

Szerencsére nem nálunk, hanem Ukrajnában, ha elfogadják a vonatkozó törvényjavaslatot.
Hirdetés

Kijev következetes: egyszerre nehezítené meg az ukrán állampolgárság megszerzését és könnyítené meg annak megvonását. A LifeNews tévécsatorna birtokába került az a törvénytervezet, amely szerint a Donbássz és a Krím lakói „nem ukrán állampolgár” státuszt kapnának. A tervezetet az ukrán Kulturális Minisztérium és az Információs Minisztérium munkatársai dolgozták ki, és rögzítik benne az állampolgárságtól történő megfosztás procedúráját is.

A tervezet szerint ezentúl jóval nehezebben lehetne ukrán állampolgárságot szerezni, az előkészítési procedúra során előkerülhetnek a kérvényező politikai nézetei is, bár az nincs leszögezve, melyek a kívánatos politikai nézetek. A donbásszi és krími igénylőknek különösen nehéz dolguk lesz.

Annál könnyebb lesz viszont elveszíteni az ukrán állampolgárságot. A minisztérium tervezete szerint már azért is elvehető lesz az állampolgárság, ha valaki nem támogatja a jelenlegi politikai vonalat. A kidolgozott tervezet célja, hogy az állami szervek lehetőséget kapjanak kiértékelni az illető patriotizmusának és a jelenlegi hatalom iránti lojalitásának mértékét. Ha negatívak ezek a mutatók, a tervezet 5. pontja alapján „hontalan” státuszt kap az igénylő. A megítélés alapjául szolgálhat akár egy nem megfelelő internetes bejegyzés is.
 
Kérdés, hogy például a kárpátaljai autonómiaigény hangoztatása illojális cselekedetnek számít-e.

Hirdetés