Ennyit a szabadságharcról: mégis megszorít a görög kormány

A csütörtöki határidőig olyan intézkedéstervezetet dolgozott ki, amelynek elutasítására buzdított a vasárnapi népszavazáson.
Hirdetés

Kapitulációval felérő reformcsomagot dolgozott ki az athéni kormány: 13 milliárd eurós megszorítást vállalnának azért, hogy több mint 50 milliárd euró új hitelt kapjon Görögország – írja a Napi.hu. A pakkot pénteken a görög parlament elé viszik. Látva a számokat radiális baloldali erők máris a múlt heti népszavazás OXI (nem) tábláinak elővételére buzdítják híveiket.

Az azonban kérdés, hogy a méretes megszorító pakkhoz sikerül-e megszerezni hozzá a nagyobbik kormánypárt, a radikális baloldali Sziriza parlamenti frakciójának támogatását.

Panagiotisz Lafazanisz energiaügyi miniszter – aki csütörtökön üdvözölte egy új, kétmilliárd dolláros beruházásból megépülő orosz gázvezeték tervét -, nagyjából 70 képviselőből álló keményvonalas csoport élén áll. A 300 fős parlamentben valamivel több mint 160 képviselője van a kormánykoalíciónak, amelyből tucatnyian a nacionalista Független Görögökhöz tartoznak.

Az eurót mindenáron megtartani akaró ellenzék azonban pótolhatja a kieső képviselők szavazatát. A csomagot – amelyet időben elküldtek Brüsszelbe – a BBC értesülése szerint pénteken az athéni parlament elé viszik, felhatalmazást kérve a szükséges törvények előkészítésére.

A reformterv szakértők szerint utat nyithat Görögország és a hitelezők megállapodása előtt.

Elfogadtatásában segíthet, hogy uniós tisztviselők szerint az új hitelmegállapodást kiegészítik egy humanitárius segélycsomaggal, amelyben egyebek mellett gyógyszerekkel látnák el a görög nagyvárosokat. Emellett az athéni kormány egy úgynevezett non paperben célzást tett arra, hogy igényt tartana arra a 35 milliárd eurós támogatásra, amelyet az Európai Bizottság ígért uniós forrásból.

A javaslat két fő eleme, hogy két év alatt összesen 13 milliárd eurónyi költségvetési bevételnövelést és kiadáscsökkentést ígér, illetve 53,5 milliárd eurós új hitelt kér az eurózóna biztonsági alapjától, az Európai Stabilitási Mechanizmustól (ESM). Adósságcsökkentésről nem szól a dokumentum.

Hirdetés

A csomag részleteit látva a korábbi javaslatokat ismerő szakértők azt twittelték a Guardian live blogja szerint, hogy

lényegében megegyeznek azzal a pakkal, amelyre a görögök nemet mondtak múlt vasárnap.

Úgy tűnik azonban, hogy a kormánynak be kellett látnia, hogy az ország olyan ramaty állapotba került, amelyből csak rendkívüli intézkedésekkel kecmereghet ki.

Az intézkedések között szerepel az áfacsökkentés, a szociális kiadások lefaragása, adóemelés, a nyugdíjkorhatár kitolása, bizonyos kedvezmények megvonása, és a közalkalmazotti bérplafon bevezetése. A konkrét tervek az alábbi linken olvashatók el.
 

Hirdetés