Várad nem szemét: befogadja Kolozsvár szemetét

A „kincses” Kolozsvár szemétgondjára Várad nyújt ideiglenes megoldást.
Hirdetés

A kolozsvári és a nagyváradi polgármesteri hivatal megállapodása értelmében három hónapig a nagyváradi környezetkímélő szemétlerakóba szállítják a Kolozsváron keletkezett háztartási és utcai szemetet – adta hírül szerdán a két önkormányzat.

A megállapodás időszakos és részleges megoldást nyújt a Kolozs megyei szemételszállítási gondokra. A megyében azt követően alakult ki kritikus helyzet a hulladékgazdálkodásban, hogy június végén be kellett zárni a befogadóképessége határát elérő pataréti szeméttárolót, de – a megyei önkormányzat és a kivitelező jogvitája miatt – nem épült meg az az erdőfeleki  hulladékfeldolgozó. A szükséghelyzetben segítséget nyújtó

gyulafehérvári szeméttároló csak július 14-ig vállalta a Kolozs megyei szemét befogadását.

A nagyváradi polgármesteri hivatal közleménye szerint a három hónapra kötött megállapodás havonta legfeljebb 9000 tonna háztartási és utcai szemét befogadásáról szól.

A Kolozsvárral szomszédos Erdőfelek község területén 2014 októberéig kellett volna megépülnie annak az integrált hulladékfeldolgozónak, amely a közel 700 ezer lakosú megye szemetét hasznosítja, illetve tárolja környezetkímélő módon. Csődbe ment azonban a munkálatokat 2012-ben elnyerő konzorcium vezető cége, és egy évvel ezelőtt teljesen leálltak az építési munkálatok. A megye 2014 végén felbontotta a szerződést a konzorciummal, de

a vitás ügyekre szakosodott szakértői bizottság – amelyet döntőbírónak ismertek el a szerződésben – június közepén a kivitelezőnek adott igazat.

Hirdetés

Az erdőfeleki hulladékfeldolgozó és lerakó megépítésére áfa nélkül 107,5 millió lejes szerződést kötött az önkormányzat a kivitelező konzorciummal. A létesítmény a Kolozs megyei integrált hulladékfeldolgozó rendszer része, amelynek kiépítésére 255 millió lejt szánnak a hatóságok. Az összeg háromnegyedét az Európai Unió biztosítja. Kolozs megyében – a megyei önkormányzat honlapján közölt adatok szerint – évente 335 ezer tonna szemét keletkezik.

http://oradeamagazin.ro/

Hirdetés