Pártot alapít a Noua Dreaptă

Már a bíróságon van a kérvény. Az Új Jobboldal Pártja egyesítené Romániát Moldáviával, és egyúttal meg is váltaná.
Hirdetés

Benyújtotta pártalapítási kérvényét a bíróságra Tudor Ionescu ügyvéd, a Noua Dreaptă (Új Jobboldal) Egyesület elnöke – adja hírül a Rise Project román tényfeltáró portál. A nacionalista, magyargyűlölő és homofób egyesület elnökének kérvényét a bíróság szeptemberben bírálja el.

Az új pártnak Ionescuval együtt három alapítótagja lesz, Alexandru Năstase és Dorin George Lala a másik kettő. Ionescu és Năstase az egyesület alapítótagjai is, Lala a bukaresti második kerületi szervezet elnöke. Tudor Ionescu nem akarja egybeolvasztani az egyesületet a párttal.

A megváltás programja

A bejegyzési okiratok alapján az Új Jobboldal Pártjának programja megváltja majd az országot. Ilyenek állnak benne:
  • Románia egyesítése Moldova Köztársasággal Németország példájára,
  • a korrupció megszüntetése,
  • a munkanélküliség és a szegénység felszámolása,
  • a csalással történt privatizációk megsemmisítése,
  • nyugdíjemelés,
  • a népességfogyás megállítása,
  • a család szentségének megvédése,
  • az alvilági klánok felszámolása,
  • az illegális fakivágások leállítása,
  • új politikusi osztály kialakítása, amelyet a nemzeti érdekek védelmére és előmozdítására képeznének.

Nem most pártosodnak először,

2012-ben megpróbálták már bejegyezni a Nacionalista Pártot a Bányászjárások Áldozatainak Egyesületével közösen, de ez a kísérletük kudarcba fulladt. Az ügyészség több szabálytalanságot talált a pártbejegyzést támogatók névsorában és aláírásaival, például néhány, az aláírásgyűjtés előtt elhunyt személy adatait és szignóját.
 
Az ügyészség fellebbezésének hatására többen visszavonták a támogatásukat, aláírásukat, a bányászjárások áldozatai mint alapító tagok visszavonták a saját felelősségre tett nyilatkozatot, amellyel hitelesnek ismerik el az aláírásíveket. A fellebbviteli bíróság így már nem hagyta jóvá a Nacionalista Párt bejegyzését.
 
Az ügyészség okirathamisítás miatt bűnvádi eljárást is indított, az ügy folyamatban van. Tudor Ionescu azt nyilatkozta a Rise Projectnek, nem tud semmit a hamisítási ügyről, a pártbejegyzés három éve azért bukott, mert a támogatólag aláírók száma 25 ezer alá csökkent.

Könnyebb lett pártot alapítani

A párttörvényt májusban módosította a parlament úgy, hogy új párt bejegyzéséhez már nem szükséges 25 ezer támogató aláírást összegyűjteni a 41 megye közül legalább 18-ból és Bukarestből, és csökken a pártok választásokon való részvételéhez szükséges támogató aláírások száma is. 
 
A pártok országos vagy helyi szinten, illetve mindkét szinten megalakulhatnak, és egy pártot ezentúl nem törölhet a bíróság a pártjegyzékből, ha két egymást követő választáson nem kap legalább 50 ezer szavazatot. 
 
Viszont továbbra is érvényes az a kitétel, hogy a Bukaresti Törvényszéken kérni lehet a két egymást követő parlamenti választáson nem induló párt megszüntetését.
 

Fotó: Főtér.ro/Tulit Gyupár

 

Hirdetés