Uzsorásnak fizet az állam, mert eltiltotta a szextől

Kártérítésre ítélte a román államot Strasbourg, mert nem engedte intim együttlétére a feleségével azt az uzsorást, aki két évet töltött előzetesben.
Hirdetés

Elmarasztalta Romániát az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), amiért – a jogerős börtönbüntetésüket töltő rabokkal ellentétben – az előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottaknak nem teszi lehetővé a párjukkal vagy házastársukkal töltendő intim együttlétet.

A Hotnews.ro hírportál hétfői beszámolója szerint a hátrányos megkülönböztetés miatt Costel Gaciu, egy zsarolásért bíróság elé állított dési uzsorás panaszolta be Romániát, aki csaknem két évig volt előzetes letartóztatásban, és ez idő alatt sem a kolozsvári rendőrségi fogdában, sem a szamosújvári börtönben nem tették lehetővé számára, hogy 

szexuális életet éljen feleségével.

Gaciu ötvenezer eurós kárpótlást igényelt az előzetes letartóztatásban elszenvedett „pszichikai kínzásért”, végül a strasbourgi bíróság valamivel több mint 11 ezer eurót ítélt meg számára, az 1400 eurós perköltséget is beleértve.
 
Az EJEB precedens értékű döntése nehéz helyzetbe hozza a belügyi tárcát és igazságügyi minisztériumot. A Ziarulring.ro portálnak egy ismert emberi jogi ügyvéd, Artin Sarchizian úgy nyilatkozott: elkerülhetetlen lesz az előzetes letartóztatásra vonatkozó jogszabályok módosítása, hiszen az valóban diszkrimináció, hogy az ártatlanság vélelmét élvező, előzetes letartóztatásba helyezett gyanúsítottaktól Románia megtagad egy olyan jogot, amelyet a bűnösnek bizonyult elítélteknek viszont biztosít.

A román börtönökben kialakított intimszobákkal

egyébként nem először találkozott a nemzetközi közvélemény. Idén áprilisban Cosmin Bumbuț román fotóművész az ezekről készített fotósorozatával első helyezést ért el építészet kategóriában a Sony World Photography Awards 2015 nemzetközi fotópályázaton. A fotósnak nyolc év alatt sikerült felvételt készítenie Románia mind a 35 intimszobájáról, amelyeket a különböző büntetés-végrehajtó intézetekben alakítottak ki (címlapképünk Bumbuț egyik fotójának részlete).
 
Románia uniós csatlakozása óta három havonta engedélyezi a börtönbüntetésüket töltő elítélteknek, hogy két órát kettesben töltsenek párjukkal vagy házastársukkal egy e célra kialakított intimszobában. Azok, akik börtönbüntetésük idején kötnek házasságot, első alkalommal 48 órát tölthetnek kettesben mennyasszonyukkal vagy vőlegényükkel, az első évben pedig havonta fogadhatják házastársuk látogatását a börtön intimszobájában.
 

Hirdetés