Jön az omega-blokk és a hőség a Partiumban

Figyelem, közszolgálati rovatunk következik: eszméletlen hőség lesz!
Hirdetés

Miközben Erdélyben viszonylag korrekt nyári idő várható, helyenként zivatarokkal, a Partiumot az előrejelzések szerint vasárnap eléri az európai kontinensen már közel egy hete óriási hőséget hozó omega-blokk

Ez nem azt jelenti, hogy Kóbor János és Benkő László legendás együttesének számaiból összeállított egyveleget játszanak egész nap. Az omega-blokk arról kapta a nevét, hogy a különböző nyomású területek a görög omega betűt formálják. Az omega belsejében alakul ki az úgynevezett gerinc, egy elnyújtott, magas nyomású terület, a külső részén pedig az alacsony nyomású, ahol a hőmérséklet is alacsonyabb. A magas nyomású rész általában akkora területet fed le, hogy az alacsony nyomású frontok nem tudnak áthatolni rajta, ez szárazságot, magas hőmérsékletet okoz, elhal a szél is.

Ugyanilyen omega-blokk alakult ki 2003 júliusában is, amikor több ezer ember halt meg a hőséghez köthető betegségekben.

Az átlaghőmérséklet Nyugat-Európában máris magasabb, mint szokott, Spanyolországban és Franciaországban a hét elején 37 Celsius-foknál is többet mértek. Németországban 30 éve nem volt ilyen forró nyár, Nagy-Britanniában pedig 9 éve nem volt példa hasonlóra. Párizsban, aki csak teheti, vízközelben vagy az árnyékban tölti a napot a 38 fokos hőségben.

De a Partium sem marad ki a jóból:

a következő napokban akár 38 fok is lehet,

sőt az sem kizárt, hogy szerdán 40 fokig kúszik a hőmérők higanyszála, ha addig el nem párolog.

A dögmeleg szerdáig tarthat, ekkor érkezik egy enyhébb hidegfront.

Hirdetés

De hogyan vészeljük át a sivatagi forróságot? Nos, a szakemberek szerint ajánlott könnyű öltözéket hordani és minél több folyadékot inni. Különösen a gyermekek igényelnek nagyobb odafigyelést, vigyázni kell, hogy kellő mennyiségű vizet igyanak.

Nem árt vigyázni a magas koffein- és cukortartalmú italokkal. A helyiségek ablakait ajánlott zárva tartani reggel 9 és este 9 óra között, és csak az esti órákban érdemes szellőztetni, hiszen egyébként csak a forró levegőt engedjük be a lakásba.
Délelőtt 11 és délután 18 óra között különösen nem ajánlott napozni, sőt, napon tartózkodni sem. Kerülni kell a fizikai, megerőltető munkát a melegben.

És a legszomorúbb részt a végére hagytuk: egyáltalán nem ajánlott az alkohol — beleértve a bort és a sört is — fogyasztása, hiszen a szeszes ital kiszárítja a szervezetet, emellett csökkenti a védekezőképességet a meleggel szemben is

Mit mondhatnánk még? Az omega-blokk mondjon le!
 

Hirdetés