Megújul a szatmári reptér

Nem kevés pénzt költenek arra, hogy a partiumi megyeszékhelyből gondtalanul lehessen röpködhetni.
Hirdetés

Repülhetnek a szatmáriak: a Szatmár megyei körzgyűlés tagjai legutóbbi ülésükön jóváhagytak egy, a POS Transport program keretében finanszírozást nyert projektet, mely a Szatmárnémeti Nemzetközi Repülőtér korszerűsítésére vonatkozik, összértéke pedig 66 081 998,4 lej, áfával. A projektben foglaltak szerint a nagyszabású felújítási munkálatokat a megyei tanácsnak még ebben az évben be kell fejeznie. A tanácsosok elfogadták, hogy a megyei kasszából fedezzék a 2 százalékos önrész költségeit, mely 1 054 363,09 lejt tesz ki.

Ezen kívül a megyei tanács garanciát vállalt arra vonatkozóan, hogy a projekt keretében a nem leírható költségek ellenértékét is biztosítja, összesen 1 189 457,97 lejt, hogy a beruházás még idén megvalósulhasson. A közgyűlés elnöke, Adrian Ştef elmondta, hogy a kifutópályát (a 2500 méter hosszú és 60 méter széles műutat) teljes egészében korszerűsítik.  Ennek az alapja még mindig nagyon jó, de a kopófelülete megrongálódott, így annak cseréje elengedhetetlenné vált. A projekt keretében megújulna a kifutópálya, beleértve a megvilágítást szolgáló rendszert is, ugyanakkor a tervek között biztonsági berendezések, illetve különféle felszerelések vásárlása, garázs építése, egy hóeltakarító gép beszerzése, négy új ellenőrző kapu és egy VIP-váróterem kialakítása szerepel.

Az épületet a tervek szerint kibővítenék, és a parkolót is megnövelnék. A reptér épülete jelenleg e,60 fős utazóközönséget is nehezen szolgál ki, és a csomagátvevő részlegen állandó a torlódás. Ezen szeretnének változtatni az épület bővítése által, hogy egy több férőhelyes repülőgép fogadása esetén is könnyedén és zökkenőmentesen folyjon az ügyfelek kiszolgálása.

Hirdetés