Szentgyörgyön is hirdetik a toleranciát a Fehér hollók

Újabb helyszínen küzdenek a magyar-román közeledésért.
Hirdetés

Első fiókszerkesztőségét nyitotta meg Sepsiszentgyörgyön a Fehér hollók – Corbii albi-csoport. A kolozsvári magyar újságírók által létrehozott társaság célja, hogy tabuk és elfogultság nélkül kezelve a román–magyar kérdést, olyan közhangulat létrejöttéhez járuljon hozzá, amely megkönnyíti a két népcsoport közötti párbeszédet, közeledést.

Szabó Csaba, az egyesület alapítója szerint azért döntöttek a háromszéki megyeszékhely mellett, mert miután Marosvásárhely „gyakorlatilag eltűnt a térképről”, úgy alakult a helyzet, hogy „kulturális súlyát tekintve”, Kolozsvár után Sepsiszentgyörgy következik.

„Itt van a front, de nem a románok és magyarok között, hanem az olyan románok és magyarok között, akik haladást akarnak, és az olyan románok és magyarok között, akiknek nagyon is megfelel ez a sehova nem vezető nacionalista hangulat” – jelentette ki Szabó Csaba.

Az öttagú, egyébként színromán sepsiszentgyörgyi fiókszerkesztőség nevében Mădălin Guruianu örömét fejezte ki, hogy külső szemnek is feltűnt, Sepsiszentgyörgyön évek óta a „normalitáson dolgoznak”, és abban reménykedik, ez feltűnik a „nacionalizmusból élő” központi sajtónak is.
 

Hirdetés