Elkaszálták Csíkszereda autonómiapárti határozatát

A marosvásárhelyi táblabíróság jogerősen érvénytelenítette a megyeszékhely önkormányzatának erre vonatkozó határozatát, amelyet a Székely Nemzeti Tanács javaslatára fogadott el.
Hirdetés

A csíkszeredai helyi tanács tavaly júniusban fogadta el azt a határozatot, amelyben kinyilvánítják, hogy a Székelyföld különleges jogállású régióba kívánnak tartozni. A régió számára a törvény biztosítaná az autonómiát, területén pedig a román mellett a magyar nyelv is hivatalos státust élvezne. Csíkszereda volt az első megyeszékhely – több más település után –, amely elfogadta a határozatot, példáját később Sepsiszentgyörgy is követte.

Adrian-Jean Andrei Hargita megyei prefektus megtámadta a határozatot, azzal az indoklással, hogy a testület nem illetékes ebben a kérdésben. A Marosvásárhelyi Táblabíróság a határozatot érvénytelenítő ítélet kedden kézbesített indoklásában is erre hivatkozik: a csíkszeredai városi tanács túllépte a hatáskörét, amikor olyan döntést hozott, amely 153 település területi-közigazgatási hovatartozására vonatkozik, és ebből mindössze 68 található Hargita megye területén. A bíróság arra is hivatkozott, hogy az Európai Bizottság is elutasította két olyan európai polgári kezdeményezés bejegyzését, amelyek „etnikai alapú régiók létrehozására vonatkoztak”.

A prefektus arra figyelmeztetett, hogy a törvényesség őreként ezentúl is meg fogja támadni a közigazgatási bíróságon az autonómiapárti határozatokat, és immár a joggyakorlat is azt igazolja, hogy „minden e tárgyban hozott határozat eleve el lesz utasítva”. 

Az SZNT kezdeményezésére eddig 54 székelyföldi település fogadta el az autonómiapárti határozatot, a prefektus ezeket rendre megtámadta. 30 esetben alapfokon a határozatok érvénytelenítéséről döntött a bíróság, öt per még folyamatban van. Öt önkormányzat fellebbezett a döntés ellen, ezek egyike a csíkszeredai, amelynek ügyében a jogerős táblabírósági ítélet született.
 
A táblabíróság döntése végleges.
 
Képünk a marosvásárhelyi Székely Szabadság Napján készült, 2004. március 10-én. Fotós: Erdély László

Hirdetés