Plágiummal vádolják Gabriel Opreát

Úgy látszik, ez a fő mumus a miniszterelnöki pályán Romániában.
Hirdetés

Garbiel Oprea ideiglenes kormányfőt érintő plágiumvádakat tartalmazó beadványt nyújtott be egy személy a Bukaresti Egyetem etikai bizottságához. A meg nem nevezett forrásra hivatkozó hír kedden este röppent fel a médiában, szerdán azonban az egyetemi bizottság elnöke megerősítette az információt.

Marian Popescu azt mondta a România Liberă című lapnak, hogy az etikai bizottsághoz valóban benyújtottak egy dokumentumot, amely a plágiumvád mellett azt is felveti, hogy Gabriel Oprea doktori tanulmányai idején nem tartotta be a szigorú menetrendet.

A beadvány nem sorol fel bizonyítékokat amellett, hogy a Bukaresti Egyetemen jogi doktorátust szerzett Oprea disszertációja plágium lenne, ezért az etikai bizottság nem indíthat vizsgálatot az ügyben. Vizsgálni fogja azonban a testület azt, hogy a politikus doktori tanulmányai igazodtak-e a menetrendhez, amely többek között előírja, hogy a doktorandusznak három év alatt három szakdolgozatot kell benyújtania és három vizsgát kell letennie – részletezte Popescu. Azt is megvizsgálják, hogy Gabriel Oprea szabályszerűen szerezte-e meg a jogosultságot a doktorátus-vezetésre.

A Victor Ponta miniszterelnök törökországi lábadozása idejére ideiglenes kormányfővé kinevezett Oprea egyébként nem sokkal a plágiumvádakkal kapcsolatos információk megjelenése után határozottan elutasította a felvetéseket. Azt is tudni véli, hogy ki áll a vádak mögött: szerinte az a Ioan Sârbu jelentette fel bosszúból, akit védelmi miniszteri mandátuma idején menesztett a szaktárca egészségügyi főosztálya éléről.

A kormányzati szintű plágiumbotrányok legismertebbike Victor Pontával kapcsolatos, őt 2012-ben vádolták meg, tavaly le is mondott a doktori címéről.

Hirdetés