Nem kell Szatmárnak a kolozsvári szemét

A kolozsvári hulladéktároló megtelt. Most mi lesz?
Hirdetés

Vehemens vitákat követően kedden második alkalommal is törölték a Szatmár megyei önkormányzat ülésének napirendjéről azt a határozattervezetet, mely lehetővé tenné, hogy a szatmári EU-konform hulladéklerakatba szállítsák a kolozsvári szemetet. Mint ismeretes, Kolozsvárnak nem sikerült határidőre megoldania a hulladéktárolással kapcsolatos feladatait, ezért most ideiglenes megoldást keresnek, a szomszédos megyékkel próbálva megállapodást kötni a szemét befogadására.

A Szatmár Megyei Tanács szociáldemokrata, illetve reformliberális képviselői Adrian Ştef tanácselnökkel, valamint helyettesével, Mircea Govorral az élen azt szerették volna kiharcolni, hogy a minimális három hónap helyett teljes évre kössenek szerződést Kolozsvárral, azzal érvelve, hogy gazdaságilag így érné meg a megyei önkormányzatnak.

A nemzeti liberális frakció tagjai azonban hevesen ellenezték az elképzelést, sőt ki is vonultak az ülésről, amikor Govor – eltérve a témától –, ordítva kezdte el a fejükre olvasni a Demokrata-Liberális Párt 2010-es „bűneit”, azaz azt, hogy a Boc-kormány mi módon „nyomorította meg” a közszférában dolgozókat a gazdasági válságkezelés címszóval végrehajtott bércsökkentéssel. Az RMDSZ és a Német Demokrata Fórum (NDF) tanácsosai – amint azt Riedl Rudolf alelnök kifejtette – nem képviseltek egységes álláspontot az ügyben.

A hulladék befogadása, mint kiderült, napi 60 teherautónyi szemét Szatmár megyébe való szállítását jelentette volna. Az ezt ellenzők azzal érveltek, hogy felelőtlenség kizárólag anyagi szempontok szerint vizsgálni a kérdést olyan körülmények között, hogy a megyei hulladéklerakóban megoldatlan a szemét újrahasznosítása.
 

Hirdetés