Kincskeresőket fogtak a román rendőrök!

A szervek mintegy ötszáz régészeti leletet foglaltak le a Kolozs és Beszterce-Naszód megye területén végzett házkutatásokon.
Hirdetés

A kincskeresők ezek szerint nem csak kerestek, de találtak is kincset. A bűnüldözők ugyanis hat ház átkutatásakor olyan régi fegyvereket, pénzérméket, edényeket, karpereceket és gyűrűket foglaltak le, amelyek eredetét az érintettek nem tudták igazolni – írja, a román rendőrség honlapjára hivatkozva, az MTI. A házkutatásokon négy fémdetektort is találtak, amelyeket a törvényes előírások megszegésével használtak a gyanúsítottak.

A rendőrök feltételezése szerint a gyanúsítottak Beszterce-Naszód megyei régészeti lelőhelyekről gyűjtötték össze az értékes leletet. A tárgyak között több bronzkori lelet, többek között egy 320 grammos arany tál is van. A leletek némelyikének a fényképét is közölte honlapján a rendőrség (lásd címlapképünket).

Két Beszterce-Naszód megyei ember ellen lopás, fémdetektorok engedély nélküli használata, hivatali visszaélés és orgazdaság gyanújával indult nyomozás.
 
Egy 2008-ban elfogadott román törvény szerint a földben talált értékek a román államot illetik meg. A becsületes megtalálót – aki 72 órán belül átadja a talált kincseket a hatóságoknak – ezek értékének a harminc, de esetenként 45 százalékával kell megjutalmazni.
 
(Ui.: a témában ajánljuk Corneliu Porumboiu A kincs / Comoara című filmjét, friss és ropogós.)
 

Fotó forrása: a román rendőrség honlapja

Hirdetés