Román külügy: jaaaj, dehogyis diszkrimináljuk mi a magyarokat

Minden nagyon szép, már a tökéletes állapotot közelíti a kisebbségek joga terén. Csak a magyarok ne provokálnának mindig.
Hirdetés

A román igazságszolgáltatás reformja és a korrupció elleni harc nincs tekintettel az állampolgárok etnikai vagy felekezeti hovatartozására, eredményeit pedig európai szinten is elismerik – jelentette ki a bukaresti külügyminisztérium csütörtökön Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentéseire reagálva.

A román külügyi tárcát a Mediafax hírügynökség reagáltatta arra, hogy Lázár János az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága előtt kedden a szomszédos országokban tapasztalt magyarellenes fellépésekről beszélt. Az Információs Hivatal felügyeletét is ellátó miniszter kifejtette: Romániában koncepcionális büntetőügyek indultak magyarok ellen, a kormányzat magyarellenes akciókat hajt végre „az igazságszolgáltatás és a transzparencia jelszavával és álszavával”.

Lázár János az éves meghallgatáson úgy értékelte, hogy a romániai igazságszolgáltatásban tapasztalható magyarellenes fellépés során a magyar történelmi egyházak mozgásterének, anyagi helyzetének a destabilizálására törekednek, ami sérti a szabad vallásgyakorlás jogát is.

A román külügyminisztérium közleményében megjegyzi: „általában” nem kommentálja a magyar hivatalosságok „provokáló” megnyilatkozásait, amelyek „tartalmilag nem túl hitelesek”.

A kommüniké szerint Románia a kommunizmus idején elkobzott egyházi tulajdonok visszaszolgáltatásában nem alkalmaz etnikai vagy vallási diszkriminációt.

Hirdetés

Bukarest nem ért egyet azzal a – magyar félnek tulajdonított – állítással sem, miszerint „tudatos nemzetközi összeesküvés” akadályozná a román és a horvát gázhálózat összekapcsolását a magyar hálózattal. Megjegyzik: ebben a témában „európai szintű koordináció” zajlik Románia és Magyarország között.

Az Arad-Szeged gázvezeték befejezése, a fordított irányú (Magyarország felé történő) gázszállítás infrastruktúrájának kiépítése érdekében a román Transgaz megállapodott a magyar földgázszállítóval (FGSZ) egy uniós alapokból finanszírozandó terv megvalósításáról – közölte a Mediafax a román külügyminisztérium közleményére hivatkozva.

 

Hirdetés