Mindent vissza: elfogadták az új román választási törvényt

Ami tulajdonképpen a régi, 2008 előtti pártlistás, arányos rendszer frissített változata. Alternatív küszöb is lesz.
Hirdetés

Elfogadta a román képviselőház szerdán az új parlamenti választási törvényt, amelynek értelmében Románia – kisebb módosításokkal – visszatér a 2008 előtt alkalmazott megyei pártlistás, arányos választási rendszerhez.

A szenátus által már korábban megszavazott jogszabály alapján 

a képviselőháznak várhatóan 330, a szenátusnak pedig 136 tagja lesz. 

A képviseleti norma szerint 73 ezer állampolgárra jut egy képviselő, és 168 ezer polgárra egy szenátor. Várhatóan 18 nemzeti kisebbség egy-egy képviselője jut kedvezményesen mandátumhoz, a külföldön szavazó román állampolgárok négy képviselőt és két szenátort küldenek a kétkamarás bukaresti törvényhozásba a számukra megszervezendő 43. választókerületből.
 
A külföldön állandó vagy ideiglenes lakcímmel rendelkező állampolgároknak a választás évében – április elsejétől kezdődően a választás dátumának kihirdetéséig – lehetőségük lesz arra, hogy 

előzetes regisztrációval jelezzék voksolási szándékukat.  

Ez a külföldi választási körök megszervezését, jobb területi eloszlását szolgálja. Akik nem regisztráltak, azok is leadhatják voksukat, de csak a külképviseleteken.
Külföldön csak lakcímkártyával vagy a román útlevélben szereplő állandó külföldi lakcímmel lehet szavazni, de a román állampolgárok belföldön is már csak az állandó lakhelyüknek megfelelő megyében adhatják le voksukat a parlamenti választáson.
 
A parlamenti küszöb ötszázalékos marad, 

a regionális pártok képviselethez jutását alternatív küszöb is könnyíti: 

azok az – országos szinten öt százalék alatt teljesítő – politikai alakulatok is bejutnak a parlamentbe, amelyek négy megyében megszerzik a voksok legalább 20 százalékát.
 
A két pártból álló választási szövetségek számára a küszöb nyolcszázalékos, a három pártból álló koalícióké kilenc, míg a négy vagy több politikai alakulat összefogásával létrehozott választási szövetségnek az országos szinten leadott voksok tíz százalékát kell megszerezniük.
 
Alternatív küszöb ide vagy oda, az RMDSZ képviselője szerint 

a politikai pluralizmus továbbra is veszélyezteti a magyar képviseletet. 

Márton Árpád ugyanis, aki az RMDSZ képviseletében vett rész részt a választási törvénycsomagot kidolgozó különbizottságban, az MTI-nek azt nyilatkozta: az alternatív küszöb a regionális pártok számára biztosíthat parlamenti képviseletet, de aztkizártnak tartja, hogy két egymással versengő magyar politikai alakulat is átlépje az alternatív választási küszöböt (az alternatív küszöb nem alkalmazható választási szövetségekre).
Kifejtette, hogy Hargita és Kovászna megyében akár két párt is teljesítheti a 20 százalékot, de Maros megye már „limiten van”, és nincs még egy olyan megye, ahol a magyarság aránya meghaladja a 40 százalékot. Fennáll viszont a veszélye annak, hogy egyik magyar párt sem éri el a parlamenti küszöböt, vagy a magyar frakció kisebb lesz a többi (kedvezményesen képviselethez jutó) kisebbség 18 fős frakciójánál.
 
A törvény hatályba lépéséhez már csak az államfő aláírására van szükség.
 

Hirdetés