Csökken az áfa, emberek!

Nagyüzem van a román parlament képviselőházában: az új választási törvény mellett a honatyák az adócsökkentést is megszavazták.
Hirdetés

Az áfa elvileg január 1-től csökkenne, 19 százalékra a jelenlegi 24 százalékról. A jogszabályt 306 képviselő támogatta, ketten ellene voksoltak, egy képviselő tartózkodott. Hatályba lépéséhez még az államelnöknek kell aláírnia a törvényt.

Eugen Teodorovici román pénzügyminiszter elmondta, hogy az adócsökkentések következtében 12 milliárd lejjel kevesebb pénz folyik be az államkasszába a jövő évben, így Romániának magasabb államháztartási hiánya lesz, mint amekkorát korábban vállalt, de a deficit nem haladja meg a román bruttó hazai termék (GDP) 3 százalékát.

Románia az év elején 1,83 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt vállalt nemzetközi hitelezőivel szemben, akik ellenzik az adócsökkentést.
 
Teodorovici szerint Románia azon EU-tagállamok közé tartozik, ahol az egyik legmagasabb áfát alkalmazzák, most viszont azzal dicsekedhet, hogy az egyik legalacsonyabb szintre csökken ez az adó. „Külföldi partnereink meg fogják érteni, hogy Bukarest kész tartani a 3 százalék alatti államháztartási hiányt. Romániának bátorságról, ugyanakkor a fenntartható költekezés felelősségéről is tanúságot kell tennie” – mondta a pénzügyminiszter, aki megköszönte a szociáldemokrata Victor Ponta miniszterelnöknek, hogy támogatta ezt a liberális intézkedést.
 
Ponta hétfőn bejelentette, hogy a 19 százalékos áfa akár január 1-je előtt is bevezethető. A pénzügyminiszter is közölte, hogy jelenleg tanulmányozzák ennek lehetőségét, és közölte, „több mint 50 százalék esély van” arra, hogy ez megtörténjen.
Az adótörvény egyebek mellett eltörli az osztalékadót, az ipari létesítményekre kivetett úgynevezett oszlopadót, valamint az üzemanyag pótlólagos, hét eurócentes jövedéki adóját.

Hirdetés