Osztrák pofon a román bevándorlók arcára

A román gyermekpótlék szintjére csökkentené az Ausztriában élő román bevándorlók gyermekei után fizetett összeget az osztrák külügyminiszter.
Hirdetés

Ausztria külügyminisztere csökkentené az Ausztriában élő román gyermekeknek járó állami támogatás összegét. Sebastian Kurz szerint nem fair, hogy Ausztria mintegy 160 eurót fizet minden gyermek után, míg Romániában a gyermekpénz jóval kisebb ennél az összegnél. Európai szinten szabályozná a társadalmi rendszerek működését a befogadó államok javára, és

ebben a kérdésben azonos álláspontot képvisel Nagy-Britanniával.

A külügyminiszter kiszámította: két gyermek után az osztrák állam mintegy 300 eurót fizet, ami megfelel a román átlagkeresetnek. Ha az állam a romániai viszonyokhoz igazítaná a gyermekpénzt, akkor a támogatás értéke nem haladná meg a 30 eurót. Rudolf Hundstorfer osztrák munkaügyi miniszter kritikát fogalmazott meg a kezdeményezéssel szemben, ami jelzi: a kérdés feszültséget kelthet a kormánykoalícióban.

A Heute című lap összeállítást közölt arról, hogy az európai országokban hogyan változik a gyermekpótlék értéke. Eszerint Dánia 197 eurót, Németország 184 eurót, Ausztria 160 eurót fizet minden egyes gyermek után.

A lista végén Görögország szerepel 5 euróval, majd Románia 9 euróval.

Az osztrák gazdasági minisztérium közlése értelmében 2013-ban Ausztria 206 millió eurót fizetett a külföldi állampolgárok gyermekei után, míg 2010-ben ez az összeg alig érte el a 150 millió eurót. A magyar állampolgárok gyermekeire 65, a szlovákokra 48, a lengyelekre 31, a szlovénekre 13, a románokra 11 millió eurót költött az osztrák állam.   

Hirdetés