Szatmári alpolgármesterügy: Kelemen szeretné, de a tanácsosok nem annyira

Az RMDSZ szövetségi elnöke szerint jó lenne egy magyar elöljáró, a városi közgyűlési frakció többsége szerint erre e rövid időre fölösleges.
Hirdetés

Kelemen Hunor két lehetséges alpolgármestert nevesített Maskulik Csaba és Nagy Szabolcs személyében – Kereskényi Gábor négyet, ugyanakkor bejelentette azt is: ő is harcba száll a párton belüli polgármesterjelölt-választáson, ahol eddig még csak egyetlen jelölt, Maskulik Csaba szerepelt.

A Szatmárnémetiben tartózkodó Kelemen Hunor szövetségi elnök csütörtökön ismételten megerősítette: mindenképp a helyiek dolga eldönteni: elfogadják-e a felkínált alpolgármesteri tisztséget vagy sem. „Személyes meggyőződésem, hogy jobban tudnánk vezetni a várost a jövő évi választásokig fennmaradó kevés időben is. A tisztség elfogadását vagy elutasítását nem lehet már sokáig húzni, napokon belül meg kell szülessen a döntés. Lehetséges alpolgármesterként két név – Maskulik Csaba és Nagy Szabolcs – szerepel, mindkettő elvállalná a tisztséget, ha  a választmány megszavazza, hogy legyen magyar alpolgármestere a városnak.” – fogalmazott Kelemen.

Ugyanakkor rámutatott arra is: a szatmári RMDSZ nagyon el kéne már döntse, kit is indít a 2016-os helyhatósági választásokon polgármesterjelöltként és elvárja a szervezet helyi vezetőitől, hogy legkésőbb őszig eldöntsék-nevesítsék a jelöltet.

A szót Kelementől átvevő Kereskényi Gábor képviselő, a Szövetség városi szervezetének elnöke viszont kijelentette: nem ketten, hanem négyen érdekeltek az alpolgármesteri tisztségben (alaposan meglepve ezzel a mellette ülő elnököt), azonban nem nevezte meg, ki is az a négy személy.  S egyúttal bejelentette: személy szerint ő is érdekelt a 2016-os, a polgármesteri székért zajló versenyben.

Az RMDSZ-en belül eddig egyetlen jelölt, Maskulik Csaba jelentette be megmérettetési szándékát – s most  Kereskényi Gábor, „de még vannak érdeklődők”, ahogy utóbbi fogalmazott. Ugyanakkor a szatmárnémeti tanács RMDSZ–frakciójának kilenc tanácsosa közül hat úgy gondolja, hogy nem lenne szerencsés a mandátum utolsó tíz hónapjára RMDSZ–es képviselőt ültetni az alpolgármesteri székbe. A döntés konzultatív jellegű, hiszen nem a tanácsosok, hanem majd a városi választmány dönt arról, hogy jelöljön-e az RMDSZ alpolgármestert, illetve amennyiben igen, ki legyen az a tanácsosok közül.
 

Hirdetés