Milyen meglepő: megúszta a pert Bretfelean, a magyar feliratok „terminátora”

Azért jelentették fel, mert eszelős bírsággal fenyegette azokat, akik magyar utcanévtáblát helyeztek ki otthonuk falára.
Hirdetés

Megalapozatlannak találta a marosvásárhelyi bírósági ügyészség a fenyegetésért tett büntető feljelentést, melyet a kétnyelvű utcanévtáblák ügyében érintett 11 vásárhelyi személy nyújtott be Valentin Bretfelean, a helyi rendőrség vezetője ellen – jelentette be csütörtökön Kincses Előd, a felperesek ügyvédje. Az elutasított törvényszéki keresetből kitűnt, hogy a panaszosok összesen 480 ezer lejt is követeltek fájdalomdíjként. Mint ismeretes, a város önkormányzatának alárendelt, Bretfelean által vezetett rendőrség április végén 30 ezer és 50 ezer lej közötti bírságot helyezett kilátásba azoknak, akik nem távolítják el 48 órán belül házuk faláról a Civil Elkötelezettség Mozgalom (Cemo) önkéntesei által kihelyezett kétnyelvű utcanévtáblát.

Kincses Előd elmondta, elégedetlen a bírósági ügyészség „túl gyorsan meghozott” döntésével, úgy véli, inkább azt kellett volna megállapítaniuk, hogy a helyi rendőrség felszólítása törvényes volt-e, s nem azt, hogy Bretfeleannak joga volt-e felszólítást írni.

„Nyilvánvaló, hogy fenyegetés volt a felszólítás, hiszen a nyolcvan táblából hatvannyolcat eltávolítottak. A főügyésztől fogom kérni, hogy vizsgálja újra az ügyet, s ha így sem születik számunkra kedvező döntés, akkor bíróságoz fordulok, hogy az mondja ki, jogos volt-e a felszólítás – szögezte le az ügyvéd. – Tudjuk, hogy amit a törvény nem tilt, azt meg lehet tenni, s azt is, hogy Románia ratifikálta a regionális nyelvek chartáját, s mindezek alapján ki lehet tenni a kétnyelvű utcanévtáblákat. Nevetséges, hogy ezeket reklámtábláknak minősítsék. Mindezek fényében várom a kedvező döntést.” Úgy tudja egyébként, Valentin Bretefelean is fontolgatja, hogy beperelje mindazokat, akik bűnvádi feljelentést tettek ellene.
 

Hirdetés