Szabadlábon védekezhet Csíkszereda lemondott polgármestere

A korrupcióval megvádolt Ráduly a Szekuritáté módszereihez hasonlította az ellene zajló eljárást. Mit nyilatkoztak az ügyben RMDSZ és az EMNP politikusai?
Hirdetés

Szabadlábon védekezhet a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) vádjai ellen Ráduly Róbert, Csíkszereda lemondott polgármestere – döntött a Hargita megyei törvényszék csütörtökön. A honlapján elérhető végzés szerint, a törvényszék 60 napos bírósági felügyeletet rendelt el Szőke Domokos csíkszeredai alpolgármester ügyében. A végzés még nem jogerős, fellebbezhetnek ellene a felek.

A hivatali visszaéléssel vádolt csíkszeredai elöljárók büntetőperében

sértett félként szerepel a Hargita és Kovászna Ortodox Püspöksége is.

A püspökség perbeli minősége azzal a vádponttal hozható összefüggésbe, hogy a polgármester a műemlékvédelmi szempontok mellőzésével állított ki építési engedélyt a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai épülete felújítására. A Sapientia épülete ugyan nem műemlék, de a szomszédságában áll egy 1930-ban épített görög-katolikus kis templom, melyet jelenleg az ortodox egyház használ.

Ráduly Róbert és Szőke Domokos ellen szerdán emelt vádat a DNA, Ráduly ugyanazon a napon lemondott polgármesteri tisztségéről. A Hargita népe napilapban csütörtökön közölt lemondólevelében ártatlannak vallotta magát, de becsületbeli ügynek tartotta a lemondást. „Ráduly Róbertet meg lehet, és amint azt az utóbbi hetek, hónapok eseményei mutatják, meg kell hurcolni elveiért és kiállásaiért, Csíkszeredát és annak polgármesterét azonban nem. (…) Azzal a meggyőződéssel búcsúzom, hogy a felelősen gondolkodó polgároknak köszönhetően a szekusvilágnak is vége lesz egyszer” – utalt arra, hogy

az ellene folyó eljárást a Securitate kommunista politikai rendőrség eljárásaival rokonítja.

Az RMDSZ székelyföldi önkormányzati tanácsa csütörtökön közleményben ítélte el a Ráduly Róbert és Szőke Domokos „több hónapja tartó meghurcoltatását”. A tanács meggyőződését fejezte ki, hogy „Ráduly Róbert félreállításával, Székelyföld egy kiváló polgármesterrel és közösségi vezetővel lett szegényebb”.

Hirdetés

Közleményt adott ki az Erdélyi Magyar Néppárt Hargita megyei szervezete is, melyben üdvözölték, hogy Ráduly „becsületbeli” motivációval lemondott polgármesteri tisztségéről.  Külön kiemelték, hogy a volt polgármestert megilleti az ártatlanság vélelme, példája követendő más korrupcióval megvádolt politikus előtt.

Fotó: MTI/Veres Nándor

Hirdetés