Harmadszorra hiúsul meg a Brassó–Comarnic autópálya koncessziós szerződése

Nem sikerült pénzt szereznie az autópálya megépítésére kijelölt konzorciumnak.
Hirdetés

Harmadszor is meghiúsult a Brassó–Comarnic autópálya megépítésére vonatkozó koncessziós szerződés aláírása, miután a kijelölt konzorciumnak nem sikerült bankhitelt szereznie az építési költségek fedezésére – derült ki csütörtökön az Országos Útügyi Hatóság közléséből.

A mintegy 55 kilométer hosszú autópálya megépítésére vonatkozó versenytárgyalást a francia Vinci, az osztrák Strabag és a görög Aktor által létrehozott konzorcium nyerte meg 2013 decemberében.

Ez lett volna az első, köz- és magánszféra partnersége keretében (PPP) megvalósuló autópálya-projekt Romániában.

Korábban 2008-ban, majd 2010-ben is le kellett mondani a szerződés aláírását, miután a beruházók nem tudtak megfelelő költségen bankhitelt szerezni az út építésére. A Prahova-völgyén, hegyvidékes nyomvonalon haladó autópálya költségeit 8,5 milliárd euróra becsülték, amely magában foglalja az építés mellett 26 évre a karbantartását és a működtetését is.

A bukaresti hatóság bejelentése szerint érvénytelenítették a koncessziós eljárást. Az öt részre osztott autópálya első és ötödik szakaszát, amelyek Brassó, illetve Comarnic felől indulnak, állami költségvetésből fogják megépíteni – olvasható a közleményben.

A többi, és legköltségesebbnek számító szakaszok sorsa egyelőre bizonytalan.

A Brassó-Comarnic közötti autópálya a Déli-Kárpátokon keresztül Brassó és Bukarest közötti gyors közúti kapcsolatot teremtené meg. Ezen a nyomvonalon a DN1-es jelzésű országút rendkívül zsúfolt, hétvégenként rendszerint forgalmi dugók alakulnak ki az olyan népszerű üdülőtelepeknél, mint Sinaia vagy Bușteni.  

Hirdetés