Több magyar jelentkezett rendőrnek, de kevesebb a hely

Furcsa, de idén lényegesen többen jelentkeztek rendőrnek – viszont a korábbi érdektelenség miatt épp most csökkentették a magarok számára fenntartott helyeket.
Hirdetés

A korábbi évek érdektelensége után idén több végzős fiatal jelentkezett Kovászna megyében a rendőrképző tanintézetekbe. Eddig 59 kérést iktattak, ez a szám pedig legalább háromszor nagyobb, mint az előző években tapasztalt, a jelentkezők között román és magyar anyanyelvűek egyaránt vannak. Idén azonban csökkentették a magyarul érettségizők számára elkülönített helyek számát, mert az előző években alig volt jelentkező. Az akadémián öt, a két altisztképzőben összesen ugyanennyi helyet hirdettek meg. Az elmúlt években a magyar jelentkezők nagy része elbukott a pszichológiai vizsgán, mert nem értették a románul megfogalmazott kérdéseket.

Radu Nicolae, a bukaresti Alexandru Ioan Cuza Rendőrakadémia szóvivője korábban rámutatott, hogy a kiírt helyek számát a felügyelőség szükségleteinek függvényében állapítják meg, de nincs újraosztás, amennyiben betöltetlenül maradnak. A felsőoktatási intézménybe jelentkezőknek először kizáró jellegű pszichológiai és orvosi vizsgán, illetve fizikai próbán kell átesniük az írásbeli előtt. Azt pedig, hogy ki pályázik az akadémia kisebbségek számára fenntartott helyeire, ők csak ez utóbbi alkalmával tudják meg.

Az RMDSZ ügyvezető elnöke, Kovács Péter szerint érthető, ha a rendőrképzők csökkentették a magyarok számára elkülönített helyeket, miután azok korábban rendre betöltetlenül maradtak. A mostani túljelentkezés – amennyiben azt sikeres vizsga követi – viszont azt is maga után vonhatja, hogy legközelebb ismét több helyet hirdetnek majd meg, vélte.

 

Hirdetés