Állami „segélyt” kapnak a tévék

15 millió eurót dob fel a kormány oktatási és kulturális jellegű műsorokra. Van azonban,aki szerint politikai alapon osztanak majd pénzt a csókosoknak.
Hirdetés

Lemondott a kormány szerdai ülésén arról a vitatott elképzelésről, hogy audiovizuális pénzalapot hozzanak létre, amelybe a televíziószolgáltatók éves bevételének 5 százaléka folyt volna be, az összegből pedig oktató, tájékoztató és kulturális jellegű műsorokat valósítottak volna meg. A kabinet ehelyett egy olyan sürgősségi rendeletet fogadott el, amely szerint állami pénzből anyagi támogatást nyújtanak „a népszerűsítő, oktatási és kulturális jellegű” műsorokat készítő televíziós csatornáknak és rádióadóknak. A projektre 15 millió eurót (67,5 millió lejt) különítenek el, a finanszírozást pedig július elsejétől jövő év végéig osztják szét, de a határidő meghosszabbítható, illetve az összeg is bővíthető.

A kormány határozatban fogja meghatározni a támogatási projekt módszertanát – a konkrét feltételeket, amelyeknek a csatornák meg kell hogy feleljenek és a szétosztási, valamint ellenőrzési eljárást. A folyamatot az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) fogja lebonyolítani.

Források szerint egyébként a kabinet véglegesen lemondott az audiovizuális alap létrehozásáról, emiatt a kabinetet hevesen bírálta Valentin Jucan, a CNA tagja, aki néhány hónapja az alap megvalósítását kezdeményezte. Jucan csütörtökön úgy fogalmazott: a kormány által elfogadott rendelet köszönő viszonyban sincs az általa felvetett javaslattal, hiszen ő az oktatási–kulturális projektek támogatását kezdeményezte, „és semmi esetre sem televíziós csatornák kizárólagos fenntartását politikai befolyás által”.

A CNA tagja sajtóközleményében arra is kitért, hogy az ő javaslatában szerepelt az is, hogy a televízió- és ráadiószolgáltatók jövedelmére kivetett általános forgalmi adót (áfa/TVA) a mostani 24-ről 9 százalékra csökkentsék.

 

Hirdetés