Újabb európai főmufti kapott díszdoktori címet Kolozsváron

Ezúttal az Emberi Jogok Európai Bírósága elnökének adományozott díszdoktori címet a Babeș-Bolyai Tudományegyetem.
Hirdetés

A Babeș-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) díszdoktori címét adományozták csütörtökön Dean Spielmann-nak, az Emberi Jogok Európai Bírósága elnökének – jelentette az Agerpres hírügynökség.

Florin Streteanu, a BBTE jogi karának a dékánja azt emelte ki méltatásában, hogy Dean Spielmann folyamatosan foglalkozott a bíróság túlterheltségének a kérdésével. Ennek okait abban látta, hogy a különböző országok bíróságai nem tanulnak a Strasbourgban kimondott ítéletekből, ezért az Emberi Jogok Európai Bíróságának sok hasonló ügyben kell újra és újra ítélkeznie.

A luxemburgi Dean Spielmannt 2004-ben nevezték ki a strasbourgi testület bírájává, melynek 2012-ben a legfiatalabb elnöke lett.

A román, magyar és német tagozatokkal működő BBTE az imázs- és kapcsolatépítés eszközeként tekint a díszdoktori címek adományozására. Az egyetem az elmúlt 25 évben több mint 200 díszdoktori címet adományozott olyan kiemelkedő személyiségeknek, mint Angela Merkel német kancellár vagy Joseph Ratzinger bíboros, a későbbi XVI. Benedek pápa. Legutóbb április 30-án Gianni Buquicchio, a Velencei Bizottság elnöke kapott díszdoktori címet a tanintézetben.

Hirdetés