Csavaros kémsztori a bohócmúzeumban

Ki az áruló? Ezt keresi 3 kém 12 szerepben a berlini kabarék stílusában, másfél órán át. A szórakozás garantált!
Hirdetés

Olyan fekete komédiát kapunk a Kolozsvári Állami Magyar Színháztól, hogy mind a tíz ujjunkat megnyaljuk utána – ez derült ki ma számomra a Rekviem egy ügynökért című előadást beharangozó sajtótájékoztatón. Három, a nácik ellen vállvetve harcoló szuperkém az identitásváltások őrült forgatagában próbálja kideríteni, melyikük lett áruló, miközben az is kész csoda, hogy egyáltalán életben maradtak – ez röviden a sztori, és már ettől is megnézhetnékem támadt.

A Budapestről fiatalon Berlinbe emigrált, majd Londonba, az Egyesült Államokba, a ’70-es években pedig újra német nyelvterületre költöző Tábori György darabját Mihai Măniuțiu rendező javasolta előadásra. A Măniuțiu igazgatta Kolozsvári Nemzeti Színházban Alexandru Dabija vitte színpadra tavaly Tábori Mein Kampf című darabját, Măniuțiu akkor fedezte fel magának az alkotót, aki szerinte a Bertold Brecht utáni 20. századi drámaírás egyik legfontosabb alakja. 

A legviccesebb labirintus

Măniuțiu lefordíttatta magának Tábori más darabjainak is a kivonatát, és annyira megtetszettek neki, hogy a Rekviem egy ügynökért után több darabot is szeretne majd színpadra állítani – mondta a sajtótájékoztatón. Tábori fekete komédiái a legviccesebb szövegek, amelyeket az utóbbi években olvasott – lelkesedett a rendező, mert minden van bennük: Brecht, Buster Keaton vagy épp a ’20-as évek berlini kabaréinak világa.
 
Szövegei igazi labirintusok, iróniában tükrözi az iróniát is, öniróniában az öniróniát, és annyira csavaros lesz az egész, hogy Măniuțiu szerint ezért nem kapták fel: a franciáknak nem elég racionális, a németek számára meg túlzottan elrejti a sztorit.
 
Dimény Áron, Visky András, Mihai Măniuțiu és Györgyjakab Enikő
 
Dimény Áron, Visky András, Mihai Măniuțiu és Györgyjakab Enikő
 
Kombinálhatatlan összetevőket kever össze Tábori, és ebből olyan megdöbbentően finom fogás keletkezik, amelynek minden falatjában legalább négy-öt íz jelenik meg – keltette fel az étvágyunkat Mihai Măniuțiu. Nyomatékosította, hogy nem véletlenül választott Tábori-darabot, brechti alapokon működő, nagyon is politikai színházra számítsunk, mondta, mert nincs annál feketébb komédia, mint hogy Európa saját maga neveli ki az ellenségeit.

A darab óriási színészi teljesítményt igényel,

árulta el a rendező, épp ezért választotta ki azokat a színészeket, akikkel már dolgozott együtt korábban, és akik kiválóak a Rekviem szerepeire: Györgyjakab Enikőt, Bogdán Zsoltot és Dimény Áront. 
 
Mindegyik színész legalább négy szerepet játszik, a szereplők egyike áruló, de Măniuțiu szerint mind a három az. Nem derül ki egyértelműen a szövegből, ezért a rendező sem akarta egyértelműsíteni, így a néző választhat, hogy szerinte melyikük az, vagy melyik kettő, esetleg mind a három, vagy épp egyikük sem. Vagyis lesz amin vitatkoznunk az előadás után.
 
Rekviembohócok
 
A berlini kabarék stílusjegyeit magán viselő előadásban maguk a színészek énekelnek, a zene inkább ’40-es évekbeli, de akár ’20-as évekbeli is lehet, magyarázta a rendező. Neki az volt a legnehezebb, vallotta be, hogy félbeszakítsa a próbákat: ő kellett szóljon, hogy most már menne haza, mert a színészek 24 órából 24-et próbáltak volna, ha tehették volna.
 
A darab egyébként egy raktárban játszódik, válaszolta Măniuțiu újságírói kérdésre, amit az alkotók maguk között a bohócok múzeumának neveztek. A bohócmúzeum karneválszerű világában a bohózat nyomozással, fekete humorral, lélektani drámával és pszichoanalitikus komédiával keveredik, áll a rendező ajánlójában.
 
Vagyis intenzív ész- és rekeszizom-használatra készüljünk fel, amikor belépünk a magyar színház Stúdiótermébe. Június 12-én, pénteken este nyolctól, illetve hétfőnként: 15-én és 22-én szintén este nyolctól.
 
 
Fotók: Biró István. További zseniális pillanatképek a próbákról az alábbi linken.

Hirdetés