Érdemes tüntetni: a civileknek köszönhetően kaszálták el a Schweighofert

Ezzel lelkesítette a szervező a vasárnap Sepsiszentgyörgyön megtartott környezetvédő tüntetés résztvevőit.
Hirdetés

Van értelme a tüntetéseknek, civil nyomásnak köszönhetően ellenőrizték, büntették és állították le a termelést a Holzindustrie Schweighofer rétyi fűrészüzemében – jelentette ki vasárnap délután Toró Attila a környezetvédelmi világnap ürügyén erdőink védelmében toborzott tiltakozáson Sepsiszentgyörgyön.

Körülbelül százan gyűltek össze az Erzsébet park árnyékos sarkánál, és ezúttal többségben voltak a fiatalok, számosan érkeztek biciklivel, jó néhányan elhozták kisgyermekeiket is, ismét magasba lendültek a táblák,  melyek a Schweighofer távozását, a törvénytelen erdőkitermelések leállítását követelték.

Az erdők védelmében rendezett negyedik tüntetés a már megszokott módon zajlott, a szervező Toró Attila ismertette, hogy az elmúlt napokban és a sepsiszentgyörgyi tiltakozással egy időben is számos városban tartottak hasonló megmozdulást. Kiemelte, az egybegyűltek követelik, a négy bírósági per lezárultáig semmiféle engedélyt ne állítsanak ki a szakhatóságok a Schweighofer rétyi üzeme számára, felhívta a figyelmet, hogy a környezetvédelmi hivatal tiszte a jóváhagyás megadása, ám a megyei tanács is benne van abban a bizottságban, amely kibocsátja az engedélyt.

Kitért arra is, ideje lenne, hogy a korrupcióellenes ügyészség is vizsgálatot indítson a rétyi fűrészüzem ügyé¬ben, hiszen 2013-ban úgy húzták fel a csarnokokat, hogy három hónapig semmilyen építési engedélyük nem volt, idén tavasszal pedig két hónapig szintén hivatalos hozzájárulás híján zajlott teljes kapacitással a fafeldolgozás.

Kép: Albert Levente/Háromszék

Hirdetés